Snickers

Een iconische snoepreep die onlosmakelijk verbonden lijkt met het werk en de wereld van Ward. In 'Wolven' (19) kreeg deze een prominente rol in een dialoog van het hoofdstuk 'Fokking warm', maar deze goddelijke creatie van pindanoten, karamel, nougat en chocolade voelde al veel langer verwant met het werk. Bij tentoonstellingen zat er nu en dan ook wel eens een verpakking weggemoffeld tussen de verschillende stukken.

Door de nostalgische kracht van deze reep en het iconische logo krijgt een scène als die van 'Fokking' warm onmiddellijk voor velen iets herkenbaars. Dit is een rol die wel vaker werd toegeschreven aan eten, als een nostalgische knipoog. Zo draven naast Snickers ook Coca Cola, Oxo-soep, Haribo, Smiley Potatoes,... wel eens op in deze rol. Het zijn allemaal ongezonde producten die een zekere nostalgie met zich meedragen en tegelijk deel uitmaken van het popcultuur-universum.

Ook in het kortverhaal 'Koude schotels' (76) duikt een 2X-Snickers op. De per twee verpakte lekkernijen worden gedeeld tussen het hoofdpersonage en het meisje dat hij in een frituur leert kennen. De chocoladereep is de katalysator van een teder moment tussen beiden, waar een ongemakkelijke vrijpartij achter het frietkot op volgt.

FUN FACT: Snickers zijn ook uitermate geschikt om het formaat van een boek aan te tonen in een foto. Snickers for scale.

  • (19) Wolven — Enzo Smits en Ward Zwart. Bries: Antwerpen, 2016. Tweede druk, 2020. Vertaald naar het Frans als Wolven — Même Pas Mal: Marseille, 2018.
  • (76) Loloman — Loloman. Bundeling van alle voorgaande verhalen, plus twee nieuwe (Koude Schotels en Motherfuckall). In eigen beheer: Antwerpen, 2018, oplage onbekend, techniek: fotokopie met omslag gezeefdrukt in geel op roze papier.