X-files

Bijna al Wards zines, boeken, muziek en tekeningen bevatten onverklaarbare magische gebeurtenissen die de realiteit overstijgen. We vinden er veel overlappingen met volksverhalen, sprekende dieren en magisch realisme in literatuur en film (zie: Bukowski & Co, Gummo & Co, Ensor, Haas & Gaai).

Een vaak terugkerende verwijzing is die naar de populaire jaren ’90-televisieserie 'The X-files' (85). Zowel in 'Wolven' (19) als 'Moon' (86) en andere werken zitten er expliciete verwijzingen naar dit programma. Indirect komt het thema van het buitenaardse of het bovennatuurlijke nog veel vaker voor. 'The truth is out there' is een iconisch citaat dat doorheen veel van Wards tekeningen zindert. Niet zelden treden deze bovennatuurlijke gebeurtenissen op als een visualisering van de innerlijke wereld van personages. Ze benadrukken hun vervreemding van ‘de echte wereld’, of accentueren de positie van de personages ten opzichte van wat ‘normaal’ is (zie: Outsiders).

X-Files-prentjes en een Snickers

De bewuste X-Files-prentjes én een Snickers.

©

Ward Zwart

De keuze voor 'The X-Files' is natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met de tijdsgeest van dit programma. Dat kende zijn hoogtepunt in de jaren ’90, een periode waarnaar Ward vaak terugkeerde in zijn tekeningen.

FUN FACT: Tijdens meerdere signeersessies van Wolven voorzag Ward allerlei uitgeknipte afbeeldingen uit een 'X-Files'-boek, dat hij gevonden had op een rommelmarkt (zie: Verzameling). Hiermee maakte hij kleine collages vooraan in het boek, die naadloos aansloten bij de vormgeving van de schutbladen.

  • (19) Wolven — Enzo Smits en Ward Zwart. Bries: Antwerpen, 2016. Tweede druk, 2020. Vertaald naar het Frans als Wolven — Même Pas Mal: Marseille, 2018.
  • (85) The X-Files — Chris Carter. Fox: 1993-2002 en 2016.
  • (86) Moon Ward Zwart. In eigen beheer: Antwerpen, 2014, oplage onbekend, techniek: fotokopie met omslag in kleurenfotokopie. De eerste exemplaren kregen een addendum mee van een zakje botjes uit een uilenbraakbal.