Bukowski & Co

Tussen 2013 en 2014 maakte Ward een reeks korte strips, gebaseerd op gedichten en kortverhalen van Charles Bukowski (15)-(16)-(17)-(18). Hij publiceerde enkele van deze geïllustreerde gedichten als zines, plaatste ze op Tumblr of gooide ze gewoon in de vuilnisbak. Het zijn melancholische verhalen, momentopnames uit het leven van mensen in de marge (zie: Outsiders). De woorden van Bukowski vloeien mooi over in de tekeningen van Ward. Een tijdje speelde hij met het idee om deze Bukowski-reeks te bundelen. Uiteindelijk besloot hij om dit project op te bergen. Zo kwam er tijd vrij voor de eerste samenwerking met Enzo Smits. Het resultaat: 'Wolven' (19).

Voor de gelimiteerde editie van 'Ik kom van ver, maar blijf niet lang' (20) werd een cassette (21) gemaakt met daarop muziek van Misled Youth, de fictieve band uit het boek. Op deze klankband werd tussen de nummers een kort citaat van Bukowski gemixt. In een bepaalde scène spreken de personages zelfs over de schrijver.

Bukowski was zeker niet de enige schrijver waar Ward zich door liet inspireren. Hij las veel en was vaak bijna obsessief gefascineerd door bepaalde schrijvers, onder wie David Foster Wallace, Roger Vandevelde, Henry David Thoreau, Johan Daisne - het nummer F.R.A.N. van Loloman (zie: Loloman), bijvoorbeeld, gebruikt samples uit de verfilming van 'De man die zijn haar kort liet knippen'. Het erotische zine 'The Space Between Us' (22) is op zijn beurt dan weer gebaseerd op een surrealistisch kortverhaal van J. Eric Miller. Ook Wards alter ego Loloman (zie: Loloman) is duidelijk een bastaardkind van deze vele literaire invloeden.

Naast eigen projecten werkte Ward vaak samen met gelijkgezinden: muzikanten, fotografen, tekenaars of schrijvers. Tussen 2015 en 2020 was Charlotte Van den Broeck regelmatig een creatieve partner. Ze creëerden een muurschildering op het kunstenfestival in Watou, en Ward illustreerde de cover van een van haar dichtbundels, die naar het Frans vertaald werd, en een gedicht in opdracht van De Warande. In 2020 kwam een boek voor de Poëzieweek tot stand, 'Cosmos, Texaco' (23). Dit essay brengt teksten van Van den Broeck samen met korte strips en illustraties van de hand van Ward.

Charlotte Van den Broeck schreef in 2020 het gedicht I.M. voor Ward.

  • (15) Zonder titel — Ward Zwart. In eigen beheer: Antwerpen, 2014, oplage onbekend, techniek: fotokopie met omslag op lichtgeel papier.
  • (16) Those Marvelous Lunches — Ward Zwart. In eigen beheer: Antwerpen, 2014, oplage onbekend, techniek: fotokopie
  • (17) The Souls of Dead Animals — Ward Zwart, in š! #24: Urban Jungle. Kuš!: Riga, 2016.
  • (18) Twins — Ward Zwart. In eigen beheer: Antwerpen, 2014, oplage onbekend, techniek: fotokopie met omslag op geel papier.
  • (19) Wolven — Enzo Smits en Ward Zwart. Bries: Antwerpen, 2016. Tweede druk, 2020. Vertaald naar het Frans als Wolven — Même Pas Mal: Marseille, 2018.
  • (20) Ik kom van ver, maar blijf niet lang — Enzo Smits en Ward Zwart. Bries: Antwerpen, 2020. Tweede druk, 2021.
  • (21) Demo TapesMisled Youth. Casper De Geus: Brussel, 2020, oplage 50, techniek: audiocassette.
  • (22) The Space Between Us — Ward Zwart. In eigen beheer: Antwerpen, 2015, oplage onbekend, techniek: fotokopie met omslag op roze papier.
  • (23) Cosmos, Texaco — Charlotte Van den Broeck en Ward Zwart. PoëzieCentrum: Gent, 2020, tweekleurendruk met uitvouwbare omslag.