Sporen

Sleutels tot het artistieke universum van Ward Zwart

Zinemaker, stripauteur, illustrator, muzikant, kunstenaar – Ward Zwart (1985-2020) was nooit in één woord te vatten. Daarom sloegen drie mensen die hem en zijn werk nabij waren de handen in elkaar om het grote publiek kennis te laten maken met de vele sporen die hij achterliet.

— door Enzo Smits, Ephameron en Ignace Cami / januari 2021

Jongeren, tekening door Ward Zwart

Jongeren.

©

Ward Zwart

Er zijn de laatste maanden veel woorden gevloeid over het werk en leven van Ward Zwart. Toch bekroop ons het gevoel dat sommige facetten on(der)belicht bleven. Naast zijn illustraties voor kranten en magazines, lange beeldverhalen en posters voor diverse culturele evenementen, ligt een wereld van minder gekende publicaties, muziekprojecten en andere rariteiten die we het publiek niet willen ontzeggen.

Wij hebben getracht om een (onvolledige) legende op te stellen die — aan de hand van enkele kernbegrippen, ondergrondse lijnen en beeldmotieven — overbruggingen biedt tussen de vele projecten die Wards oeuvre rijk is. Het is een aanzet om zijn universum te ontplooien naar de buitenwereld toe, en zo mensen uit te nodigen om zelf verder te blijven verkennen. We wandelen samen door dit dens bos vol bomen en struiken, over paden en weggetjes, langs greppels en grachten, op zoek naar de sporen van Ward.