Lange Jos

Lange Jos is een figuur die zijn intrede deed in Wards zine 'Loloman' (74) (zie: Loloman). Hij vormde later de inspiratie voor Lange Jaakko in 'Ik kom van ver, maar blijf niet lang' (20). Er waren duidelijke gelijkenissen tussen een toen nog naamloze figuur in de strip en die Lange Zwiep in het kortverhaal. Zo werd er beslist om dit individu mee op te nemen in de vertelling. Om hem te laten opgaan tussen alle pseudo-Scandinavische namen werd ‘Jos’ vervangen door ‘Jaakko’.

Lange Jos, tekening door Ward Zwart

Lange Jos.

©

Ward Zwart

Dit personage kan gezien worden als een symbool voor die ene figuur uit je jeugd waarvan je hoopt dat je hem nooit meer tegenkomt.

Net zoals Haas & Gaai, die Ward bedacht in samenwerking met Ignace Cami (zie: Haas & Gaai) en die een gastrol kregen in 'Wolven' (19), is ‘de Lange Jos’ een van de vele figuren die in een soort overkoepelend crossover-universum bestaan. Aandachtige lezers en mensen die het werk van Ward volgen, zullen wel vaker terugkerende personages tegenkomen (zie: Cameo).

FUN FACT: Alle gesprekken tussen Lange Jaakko en Gus in 'Ik kom van ver, maar blijf niet lang' (20) zijn gebaseerd op waargebeurde interacties van Ward en/of Enzo.

  • (19) Wolven — Enzo Smits en Ward Zwart. Bries: Antwerpen, 2016. Tweede druk, 2020. Vertaald naar het Frans als Wolven — Même Pas Mal: Marseille, 2018.
  • (20) Ik kom van ver, maar blijf niet lang — Enzo Smits en Ward Zwart. Bries: Antwerpen, 2020. Tweede druk, 2021.
  • (74) Loloman — Loloman (Danza de los negrito en De lange Jos). In eigen beheer: Antwerpen, 2018, oplage onbekend, techniek: fotokopie met omslag op geel papier.