Internet

Ward groeide op tijdens de opkomst en expansie van het internet. De vele webplatformen die aan sneltempo ontstonden en vergingen werden meticuleus opgevolgd, met een grootschalige en versplinterde aanwezigheid van de kunstenaar op het wereldwijde web tot gevolg. De verschillende alter ego’s van Ward leidden tot een breed scala aan blogs, (anonieme) profielen, webwinkels en promotiepagina's. Ook onderhield hij met de mensen met wie hij samenwerkte verschillende webstekken als moodboard om inspirerende beelden te verzamelen voor projecten.

Ward had een dubbele verhouding tot het internet. Enerzijds betekende het medium een vruchtbare voedingsbodem voor zijn werk, en kon hij er zijn productie online tentoonspreiden en verkopen. Anderzijds was het voor hem ook een alomtegenwoordig en te commercieel kanaal.

Ward weigerde geld uit te geven aan een officiële domeinnaam (zie: D.I.Y.). Af en toe gaf hij er de brui aan en werd een profiel afgesloten, om niet veel later toch met een nieuwe lei te beginnen onder een andere naam. Hij getuigde hierover in de krant:

Quote Ward Zwart in De Standaard

Tegelijk was het internet ook een medium dat hem toeliet de controle te behouden op zijn imago naar de buitenwereld toe. Ward liet meermaals horen hoe hij gewrongen zat met het gegeven dat er als kunstenaar een bepaald verwachtingspatroon is van wie je bent:

Quote Ward Zwart in De Standaard (2)

Op het internet kon hij dit zelf bewaken en was het mogelijk om feiten af te wisselen met mystiek en verwarring.

Hoe wantrouwig hij ook stond ten opzichte van het medium, op zijn eigengereide manier was Ward toch een internet darling die tot in de verre uithoeken van het web gevolgd en bewonderd werd. Zijn werk zal dan ook nog lang van prikbord naar prikbord tumblen.

Aanzet tot een overzicht van bestaande en teloorgegane webpagina's

Boris & KitchenknifeCarbonmade (opgedoekt) — Cargo CollectiveFacebook — Flickr (opgedoekt) — Haas en GaaiIk kom van ver, maar blijf niet lang (research) — InstagramLolomanMostly Cola — Musmus BooksMuziekSans Soleil (opgedoekt) — TumblrTumblr De wolven van Hazenberg (opgedoekt) — Tumblr Ulvehund (opgedoekt) — UlvehundWebwinkelYouTube