Boris & Kitchenknife

Boris & Kitchenknife

Boris & Kitchenknife.

©

Nick Geboers

Boris & Kitchenknife, twee mensgrote en uiterst subversieve ratten, besloten in 2017 dat het tijd was om in opstand te komen tegen de gevestigde waarden van de zieke samenleving. Naast een manifest (9) — u leest het goed — schreven ze samen poëzie en muziek. Op naturalistische, ja, haast liefdevolle wijze vertelden ze over de paria’s van onze samenleving. Hun motto: ‘PARIA 4 BELGIUM’ (zie: Outsiders).

De optredens waren altijd ruw, rauw en raak: levensgevaarlijke spoken word op een bedje van noise, gebracht door twee boze ratten. Het derde optreden vond al meteen op Pukkelpop plaats, waar ze er in slaagden om binnen enkele minuten de tent leeg te krijgen. Er werd duchtig tegen schenen getrapt en geen taboe bleef gespaard. Eén ding is zeker: de ratten spraken altijd de ongefilterde waarheid.

Boris was de leider, een mysterieuze frontman die zijn dodelijke proza voorlas uit een onrein notitieboekje. Zijn nerveus ijsberen en het te kleine lettertype van zijn teksten brachten hem keer op keer tot een kookpunt, met een regen van azijn tot gevolg (zie: De Blauwe Hand).

Kitchenknife, het ongeleid projectiel, voorzag Boris’ teksten van passende muzikale ondersteuning. Hiervoor fabriceerde hij menig instrument uit afval en knoeiden ze samen duchtig aan elektronica. Tijdens hun optredens deelden ze graag propaganda uit aan het publiek. Zo werden het eigen manifest, een bootleg van 'Werken is een misdaad' (10) of een kleine kunstenaarseditie (11) verspreid.

Speellijst Boris & Kitchenknife

Boris & Kitchenknife brachten in 2018 hun debuut 'NOGharder' (12) uit bij Svart Blod Records. Voor de gelegenheid bouwden ze de Crying Space (13) om tot een kartonnen rattennest waarvoor je eerst door een nauwe tunnel moest kruipen om tot bij het optreden te geraken. Tussen de nummers van Boris & Kitchenknife werden ook teksten voorgedragen door dichter Charlotte Van den Broeck en Geert Brees, notulist en performer van teksten geschreven door J.M.H. Berckmans (zie: Bukowski & Co). Tijdens de lockdown van 2020 werkten Boris & Kitchenknife aan nieuw materiaal, waarvan het nummer 'Bezworen Geweld' te beluisteren valt op de website van het BOX-project van kunstenaar Kris Van Dessel (14).

  • (8) Graphic A.N.D.: A Framed Utopia — groepstentoonstelling. Electron: Breda, 2013.
  • (9) Boris & Kitchenknife Manifest — Boris & Kitchenknife. Een variatie op het manifest van Freedom Club, uitgedeeld tijdens optredens. In eigen beheer: Antwerpen, oplage oneindig, techniek: fotokopie op geel papier.
  • (10) Werken is een misdaad — Herman J. Schuurman. Uitgeverij De Orkaan: Utrecht, 1924. Bootleg van dit pamflet door Boris & Kitchenknife. In eigen beheer: Antwerpen, 2018, oplage onbekend, techniek: fotokopie.
  • (11) Een genummerd plakje kaas in een afsluitbaar zakje — Boris & Kitchenknife, uitgedeeld tijdens optredens. In eigen beheer: Antwerpen, 2018, oplage: 10, techniek: kaas in zakje.
  • (12) NOGharder — Boris & Kitchenknife. Svart Blod Records: Antwerpen, 2018, oplage: 55, techniek: gele tape in dubbele cassettehoes met digitale downloadcode, mini-zine, kleine en grote poster.
  • (13) Crying Space, experimentele projectruimte van Ignace Cami en Ward Zwart in Antwerpen: 2017-nu.
  • (14) BOX — an online sound exhibition is een groeiende verzameling audiowerken gemaakt door kunstenaars. Dit project werd tijdens de lockdown van 2020 opgestart door kunstenaar Kris Van Dessel.