Verblijf in het Vertalershuis

Ben je geaccrediteerd literair vertaler uit het Nederlands en woon je niet in Vlaanderen? Heb je een schriftelijke overeenkomst met een uitgever voor de vertaling van een literair Nederlandstalig werk? Dan kom je in aanmerking voor een verblijf van twee weken, één maand, anderhalve maand of twee maanden in het Vertalershuis in Antwerpen.

  • Het Vertalershuis heeft plaats voor twee vertalers.
  • Elke vertaler heeft een eigen kamer met privébadkamer.
  • Het verblijf is kosteloos, reiskosten worden niet vergoed.
  • Je kunt in aanmerking komen voor 1.200 euro leefgeld per maand (pro rata).

Deadlines

Als je interesse hebt voor een verblijf, kun je een aanvraag indienen via het formulier hieronder. Mail het ingevulde aanvraagformulier naar vertalershuis@literatuurvlaanderen.be.

Je kunt het hele jaar door een verblijf in het Vertalershuis aanvragen. Bezorg je aanvraag wel minstens zes weken voor het begin van je gewenste verblijfsperiode. Hoe langer je wacht, hoe meer plekken uiteraard al zijn ingenomen.

Documenten

Beoordeling

Deze subsidies worden toegekend door het team van Literatuur Vlaanderen, dat eventueel advies kan inwinnen bij een of meerdere adviescommissies. Bij de beoordeling van je aanvraag voor een verblijf in het Vertalershuis houden we rekening met:

  • de kwaliteit van de brontekst die je wilt vertalen;
  • je motivatie;
  • of en wanneer je al eerder verbleven hebt in het Vertalershuis. 

Vragen?

Je kunt tot twee maanden per jaar in het Vertalershuis verblijven. Die kun je, als je dat wil, spreiden over meerdere periodes. Alles hangt uiteraard af van de beschikbaarheid van de twee kamers en van welke andere aanvragen Literatuur Vlaanderen krijgt.

Normaal gezien is een contract met een uitgever voor de vertaling van een literair werk een voorwaarde om in het Vertalershuis te verblijven. Hierop maken we (vanaf 2020) een uitzondering voor twee beginnende vertalers die een projectsubsidie voor een fragmentvertaling ontvingen. Het is belangrijk je interesse in een verblijf in Antwerpen al bij je aanvraag voor de projectsubsidie aan te vinken.

Het Vertalershuis is expliciet bedoeld voor vertalers die niet in Vlaanderen wonen en vertalen UIT het Nederlands. De bedoeling is dat zij er rustig kunnen werken maar zich ook kunnen onderdompelen in de Vlaamse cultuur en de gesproken taal. Heel af en toe raakt een kamer niet gereserveerd. Dan stelt Literatuur Vlaanderen ze ter beschikking van vertalers IN het Nederlands. Wil je dat we je hierover op de hoogte houden? Stuur dan een berichtje naar vertalershuis@literatuurvlaanderen.be.

Het is niet toegestaan om derden (partners, familieleden, vrienden) te laten overnachten, omdat het appartement hiervoor te klein is.

Je deelt het Vertalershuis met een andere vertaler. Het is belangrijk met je collega af te stemmen wanneer je gasten kunt ontvangen zonder elkaar te veel te storen. Bezoek dat blijft overnachten is sowieso niet toegestaan.