Adviescommissie letteren en samenleving

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie letteren en samenleving beoordeelt de subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Vincent Coomans werkt in de bibliotheek van Kortrijk. Hij is initiatiefnemer van het project Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform voor jonge auteurs uit de regio Kortrijk. Daarnaast is hij de oprichter, coördinator en programmator van Memento Woordfestival, een driedaags literair festival in Kortrijk.

Piet Devos is schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper. Vanuit zijn eigen ervaring als blinde persoon zet Piet zich graag in voor meer inclusie in de culturele sector. Als gastspreker ijvert hij bijvoorbeeld voor toegankelijke (digitale) lectuur, audiodescriptie bij audiovisuele producties en een multi-zintuiglijke aanpak in musea. Ook publiceert hij geregeld over de rol van mensen met een beperking in kunst en literatuur.

Eefje werkt als onderwijsopbouwwerker voor de Boekenkaravaan van vzw De Schoolbrug, een taalbevorderingsproject gericht op maatschappelijk kwetsbare kinderen in Antwerpen en haar districten. Ze begeleidt scholen binnen het thema ouderbetrokkenheid en leesplezier. Daarnaast is ze vrijwilligerscoördinator van een ploeg voorlezers en coacht ze voorlezers die aan huis of op school de liefde voor boeken verspreiden. Sinds mensenheugenis is ze verslaafd aan prentenboeken.

Peter Heirman is communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Welzijnsverbond, de werkgeversorganisatie van 750 voorzieningen in gehandicaptenzorg, jeugdhulp en kinderopvang. Hiervoor was hij actief bij het Netwerk tegen Armoede, waar hij onder andere werkte rond de beeldvorming van mensen in armoede en het doorbreken van clichés.

Jana werkt bij Werkplaats Immaterieel Erfgoed in Brussel en is daarnaast zelfstandig presentator en moderator binnen de culturele sector. Hiervoor werkte ze als zakelijk leider en fondsenwerver bij museum Kazerne Dossin in Mechelen en als coördinator van Kunststeden Vlaanderen. Jana is al heel haar leven gepassioneerd door literatuur en kunst. Jana is daarnaast bestuurslid van Kunstencentrum Nona in Mechelen en lid van de beoordelingscommissie meerjarige subsidies voor sociaal-culturele organisaties.

Nora Mahammed is programmacoördinator filosofie, religie en zingeving bij Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Daarnaast is ze bij deBuren verantwoordelijk voor het project Kennisknooppunt. In het verleden werkte ze mee aan de coördinatie en uitwerking van Het Beauty Verhalen Salon (Kaaitheater en Zinaplatform) en MUSLIM/HIPSTER (GET ME), twee Vlaams-Nederlandse sociaal-artistieke projecten. Ze heeft ook ervaring als doelgroepen- en publiekswerker bij Globe Aroma.

Elisabeth Severino Fernandes (ook gekend als Miss Elli) werd geboren in Madrid, maar groeide op in België. Als activiste, regisseuse, curator en performer begeeft ze zich op tal van terreinen: spoken word, theater, muziek… Ze stond op vele podia, gaande van Theater aan Zee over Pukkelpop tot Reggae Geel. Inmiddels is ze vaste presentatrice van het zomerfestival Sfinks. Daarnaast is ze is voortdurend op zoek naar nieuw talent en helpt ze jonge artiesten zich te ontwikkelen. Zo is ze de drijvende kracht achter Mama’s Open Mic en Grab The Mic, twee projecten met impact op de Vlaamse poetry scene. In 2016 werd ze Slambassadeur van België en vertegenwoordigde ze ons land in de VS, het VK en Nederland.