Subsidies voor leesbevordering

Boeken tot bij steeds meer lezers brengen en die lezers met de leesmicrobe besmetten: daar gaat Literatuur Vlaanderen voor. Ze ondersteunt daarom organisatoren die mensen warm maken om te beginnen met lezen of hen laten kennismaken met boeken die ze nog niet kennen.

Deze initiatieven komen in aanmerking voor subsidies voor leesbevordering:

  • Projecten voor/van kansengroepen met aandacht voor interculturaliteit en participatie van personen in armoede. Naast financiële steun wordt er begeleiding voorzien door DE DAGEN.
  • Vernieuwende projecten met een bovenlokale uitstraling. Dit zijn initiatieven die als experiment starten en mogelijk eerst vooral plaatselijk werken (bv. in een wijk, een stad of gemeente), maar duidelijk aantonen dat ze door hun vernieuwde en kwalitatieve aanpak een bredere impact hebben.

Deadlines

Je kunt drie keer per jaar een subsidie voor leesbevordering aanvragen. Dit zijn de volgende deadlines:

  • 15 oktober 2019: voor projecten categorie I & II die lopen vanaf januari 2020;
  • 15 januari 2020: voor projecten categorie I & II die lopen vanaf april 2020;
  • 15 april 2020: voor projecten categorie I & II die lopen vanaf juli 2020.

Documenten

Subsidie aanvragen

Voorlopig vraag je subsidies voor leesbevordering nog op papier aan. In de loop van 2020 schakelen we om naar digitaal aanvragen. Op die manier willen we de papierberg verkleinen en het aanvraagproces klantvriendelijker en flexibeler maken. We houden je op de hoogte wanneer de manier van aanvragen verandert.

Vragen?

Ongeveer drie maanden na de subsidiedeadline brengt Literatuur Vlaanderen alle aanvragers op de hoogte van de beslissing over hun aanvraag voor een doelgroepgerichte literaire publicatie.

Je moet binnen drie maanden na afloop van het project een werkingsverslag indienen bij Literatuur Vlaanderen.