Subsidies voor literaire uitwisselingen

Hoe goed kennen we onze noorderburen? Lezen we al wel eens een boek van een Surinaamse auteur? Werken we in de literaire wereld genoeg samen met onze Nederlandse collega’s? Samen met de Taalunie en het Nederlands Letterenfonds wil Literatuur Vlaanderen de grenzen in het Nederlandse taalgebied dunner maken. Daarom ondersteunen ze leesbevorderende en literaire projecten en initiatieven die de uitwisseling van kennis en expertise stimuleren tussen de verschillende delen van ons taalgebied.

Twee categorieën

De subsidies voor literaire uitwisselingen geven zowel literaire makers als organisaties de mogelijkheid om kennis uit te wisselen en bloeiende samenwerkingen op te zetten tussen de verschillende regio’s van het Nederlandse taalgebied (Nederland, het Nederlands taalgebied van België, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten). Je kunt dan ook in twee verschillende categorieën een subsidie aanvragen:

  • Categorie A: Ben je schrijver, (performance)dichter, spoken word/slam artiest, vertaler, illustrator of literair programmator/curator en wil je je artistieke of zakelijke mogelijkheden verkennen in een andere Nederlandstalige regio? Of wil je een nieuwe samenwerking opzetten? Dan kun je een subsidie aanvragen tot maximaal 2.500 euro.
  • Categorie B: Ben je als organisatie of collectief actief in het literaire veld en wil je een internationale samenwerking opzetten binnen het Nederlandse taalgebied? Doe je dat aan de hand van een literair project dat draait om uitwisseling van kennis en expertise tussen de verschillende regio’s van ons taalgebied? Dan kun je een subsidie aanvragen tot maximaal 10.000 euro.

Deadlines

Aanvragers in categorie A kunnen het hele jaar door een subsidie aanvragen. De deadline is telkens de eerste dag van de maand.

Aanvragers in categorie B kunnen twee keer per jaar een subsidie voor een literaire uitwisseling aanvragen. De volgende deadlines zijn:

  • 1 maart 2024: voor voor projecten die beginnen of plaatsvinden vanaf mei 2024;
  • 1 september 2024: voor projecten die beginnen of plaatsvinden vanaf november 2024.

Documenten

Subsidie aanvragen

Stuur je aanvraag naar info@literatuurvlaanderen.be. Zorg ervoor dat het geheel overzichtelijk en volledig is. Alle documenten zitten in één samengevoegde pdf. Dien je je aanvraag te laat in, dan kun je geen subsidie krijgen. De datum van je mail geldt als bewijs.

Download ook de logo's van het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie. Vermeld de logo's van de drie organisaties op alle promotie- en documentatiemateriaal (folders, affiches, brochures, enz.) en op de website van het project/initiatief waarvoor je in het kader van deze subsidieregeling een subsidie ontvangt,

Vragen?

Ongeveer twee maanden na de subsidiedeadline brengt Literatuur Vlaanderen alle organisatoren op de hoogte van de beslissing over hun subsidieaanvraag voor literair grensverkeer.