Samen met de Taalunie en het Nederlands Letterenfonds wil Literatuur Vlaanderen ontmoeting en samenwerking in het Nederlandse taalgebied bevorderen. Daarom ondersteunen we literaire projecten 'over de grens', die de uitwisseling van kennis en expertise tussen de verschillende delen van ons taalgebied stimuleren. Een van de vele aanvragen die we met onze subsidie gesteund hebben, is de reis van Sylva Koemar, vicevoorzitter van de Surinaamse Schrijversgroep ’77, om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen met diverse literaire makers en organisaties in Curaçao.

Wat hield jouw reis precies in en wie heb je allemaal ontmoet?
“Het doel van mijn reis was kennismaken met schrijvers en organisaties in Curaçao om de banden op literair gebied te versterken. Met de hulp van de Curaçaose schrijver Ange Jessurun heb ik ook verschillende presentaties kunnen geven, bijvoorbeeld voor de schrijforganisatie Left 2 Write en voor de University of Curaçao. Ik maakte onder meer kennis met de Writers Core Group, een schrijversgroep in Curaçao, om ervaringen uit te wisselen en hechter samen te werken."
"Ik heb mijn expertise gedeeld met de Stichting Arte di Palabra, die jaarlijks een gedichten- en verhalenwedstrijd voor het voortgezet onderwijs organiseren. Tegelijkertijd wilde ik zelf ideeën sprokkelen om een soortgelijke wedstrijd voor studenten in Suriname te organiseren. Jerry Dewnarain, docent Nederlands aan de enige Papiamentstalige HAVO VWO school in Curaçao, nodigde me dan weer uit om studenten te informeren over de activiteiten van Schrijversgroep ’77. Ten slotte nam ik deel aan het Wintertuin Festival, waar ik kennismaakte met de organisatoren en de deelnemers, die we vanuit Schrijversgroep ‘77 ook in Suriname willen uitnodigen voor boekpresentaties.”

Wat was de meerwaarde van de uitwisseling voor jouw organisatie?
“Schrijversgroep '77 is een platform voor schrijvers en we organiseren maandelijks thema-avonden rond kunst, cultuur en literatuur in Tori Oso, een centraal gelegen literair café. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van de Surinaamse letterkunde en werken we aan de groei op internationaal niveau. Als vicevoorzitter van de stichting zorg ik voor de begeleiding van de auteurs en voer ik promotie. Recent organiseerden we bijvoorbeeld een avond rond het 50-jarig oeuvre van Astrid Roemer, in samenwerking met Read My World uit Nederland."
Omdat er heel veel Surinamers en dus ook Surinaamse schrijvers in Curaçao wonen, vinden we het belangrijk om de banden met hen aan te halen. Met enkele organisaties hadden we al contact, maar ik heb ons netwerk nu ook kunnen uitbreiden.
"Vooral de bijeenkomsten met schrijforganisatie Left 2 Write, de University of Curaçao en Wintertuin Curaçao en Wintertuin Nederland vormden een ideale match. Bij Left 2 Write zijn er verschillende Surinamers betrokken. Tijdens de presentatie op de universiteit waren er veel Surinamers in het publiek. En tijdens het Wintertuin Festival heb ik kennisgemaakt met mensen van verschillende landen en mocht ik deelnemen aan enkele workshops van Wintertuin Nederland."
"Doordat mensen in Curaçao nu ook Schrijversgroep '77 kennen, heb ik al enkelen kunnen accommoderen in Suriname. Een leuk extraatje was dat ik tijdens mijn voorbereiding van de reis tot de ontdekking kwam dat de grondlegger van Schrijversgroep '77, Frank Martinus Arion, uit Curaçao kwam. Tijdens mijn reis had ik de eer om zijn weduwe, antropologe en dichter Trudi Guda, te ontmoeten. Dat was een persoonlijk hoogtepunt.”

Wat heeft het project opgeleverd?
“De uitwisseling Suriname-Curaçao was een groot succes. Ik had niet gedacht dat er zoveel interesse zou zijn om de band te versterken. Ik ben heel erg dankbaar dat ik Schrijversgroep ’77 internationaal bekendheid heb kunnen geven, maar ook dat ik heb kunnen ervaren wat de mogelijkheden zijn voor ons. Ik heb ontzettend veel inspiratie opgedaan in Curaçao. Dat vertaalt zich nu in heel veel extra initiatieven, bijvoorbeeld workshops voor schrijvers, zowel fysiek als online (met deelnemers uit Curaçao en Suriname); boeken en schrijvers uit Curaçao die hier hun weg naar het publiek vinden; extra contacten met de universiteit om mijn ervaringen te delen. Diverse mensen uit Curaçao nemen contact met mij op om informatie in te winnen over personen en organisaties in Suriname voor hun eigen onderzoek. Allemaal heel interessant!”
De uitwisseling Suriname-Curaçao was een groot succes. Ik had niet gedacht dat er zoveel interesse zou zijn om de band te versterken. Ik heb ontzettend veel inspiratie opgedaan in Curaçao. Dat vertaalt zich nu in heel veel extra initiatieven.

Hoe evalueer je het project? Wat wil je de volgende keer anders doen?
“Het project is zeker geslaagd, maar een volgende keer zou ik subsidie aanvragen voor Surinaamse schrijvers om Curaçao te bezoeken. Ik heb Wintertuin Curaçao al benaderd om te vragen om een van onze dichters op te nemen in hun programma. Als ik terugkeer naar Curaçao, dan zou het vooral zijn om er via samenwerkingen met literaire organisaties voor te zorgen dat onze boeken en schrijvers een platform krijgen in Curaçao.”
Ik zou niet alleen naar Curaçao willen gaan, maar zo veel mogelijk schrijvers meenemen, zodat ze zelf kunnen ervaren hoe het er daaraan toe gaat en hoe verrijkend zo’n uitwisseling is. Verder zou ik zeker weer het Wintertuin Festival bijwonen: dat is de ideale plek om te netwerken.