Adviescommissie literaire uitwisselingen

De adviescommissie literaire uitwisselingen formuleert een inhoudelijk advies bij de subsidieaanvragen voor initiatieven die inzetten op het uitwisselen van literaire kennis tussen de verschillende delen van het Nederlandse taalgebied. Literatuur Vlaanderen ondersteunt die initiatieven met subsidies voor literaire uitwisselingen.

De adviescommissie wordt afwisselend voorgezeten door iemand uit een van de regio's van het taalgebied en bestaat uit:

  • twee literaire experts die actief zijn in Suriname en/of het Caraïbisch gebied;
  • een literaire expert die actief is in Vlaanderen;
  • een literaire expert die actief is in Nederland.

Samenstelling

Ange Jessurun coördineert de professionele masteropleidingen talen aan de University of Curaçao. Ze levert al jarenlang een actieve bijdrage aan de vorming en ontwikkeling van cultureel bewustzijn en (moeder)taalbeheersing met speciale aandacht voor de jeugd. Ze is co-auteur van diverse Papiamentstalige onderwijsmethodes en spiritueel moeder van Arte di Palabra, een succesvolle Papiamentstalige schrijf- en voordrachtwedstrijd voor het voortgezet onderwijs op Curaçao, Bonaire en Aruba. In 2022 publiceerde ze haar eerste Nederlandstalige roman ‘Faya Lobi. 200 jaar vurige liefde in de diaspora, gebaseerd op haar Surinaams-Curaçaose familiegeschiedenis. Er komt ook een Papiamentstaligge versie in 2024.

Dean Bowen is dichter, performer en programmamaker. Hij houdt zich in zijn werk bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe die zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke positionering van het individu. Dean Bowen publiceerde onder andere op online platforms als Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY, Tirade, Revisor en de Gids. Zijn krachtige voordrachten maken van hem een graag geziene gast bij woordkunstpodia in binnen- en buitenland. Ze voerden hem naar Zuid-Afrika, de VS, Slowakije, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut ‘Bokman’ (2018), werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. Hij is docent Performance Literature en Poëzie aan de Creative Writing opleiding van ArtEZ in Arnhem.

Lies Wijnterp werkt als postdoctorale onderzoeker bij het lectoraat Creatieve Maakprocessen en Ondernemerschap van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Haar onderzoeksprojecten gaan over innovatie, impact, risicomanagement en leiderschap in de cultuursector en creatieve industrie. Daarnaast is ze docent en portefeuillehouder internationalisering bij de opleiding Kunst en Economie van HKU werkzaam. Ook is ze programmamaker, producent en adviseur voor een aantal internationale film- en literatuurprojecten.

Tessa Leuwsha is schrijver en documentairemaker. Daarnaast werkt ze als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo (Suriname). Ze studeerde Toeristisch management en Engelse taal- en letterkunde. Er verschenen al verschillende fictie- en non-fictietitels van haar, waarvan ‘De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname’ (2022) de meest recente publicatie is. Verder schrijft Tessa Leuwsha korte verhalen, essays, boekrecensies, artikelen en columns. Ze nam deel aan literaire festivals in Nederland en Suriname en trad op voor radio en televisie.

Vincent Coomans werkt in de bibliotheek van Kortrijk. Hij is initiatiefnemer van het project Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform voor jonge auteurs uit de regio Kortrijk. Daarnaast is hij de oprichter, coördinator en programmator van Memento Woordfestival, een driedaags literair festival in Kortrijk.