Adviescommissie vertalingen in het Nederlands

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie vertalingen in het Nederlands beoordeelt de subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Adri Boon studeerde Spaanse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1988 vertaalt hij literaire werken uit het Catalaans, Portugees en Spaans. Hij heeft langere tijd in Barcelona, Lissabon en Madrid gewoond. Ook heeft hij veelvuldig vertaalworkshops verzorgd en is hij als docent verbonden aan de Vertalersvakschool. Auteurs van wie hij boeken heeft vertaald zijn o.a. Eça de Queiroz, Benito Pérez Galdós en Josep Pla.

Elies Smeyers volgde het postgraduaat Literair Vertalen (KU Leuven - Universiteit Utrecht) en won de Vlaamse Talentbeurs Literair Vertalen. Ze schreef een doctoraat over de Franse vertalingen van het werk van Hugo Claus (joint PhD, UCLouvain en UGent). Momenteel is ze hoofddocente Nederlands aan HEC (ULiège) en doceert ze Nederlandse cultuurvakken en vertaalwetenschap aan de UCLouvain. Ze is redactielid van Filter, tijdschrift over vertalen.

Griet Boone is tenure track docent Duits aan het departement Taalkunde van de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is ze taallector Duits aan het departement Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent, waar ze Duits-Spaans studeerde en haar doctoraat behaalde. In Gent doceert ze verschillende vertaalvakken Duits-Nederlands en ondertiteling.

Ivo van Strijtem is dichter, essayist, bloemlezer en voormalig leraar Engels. Hij wordt wel eens als 'ambassadeur van de poëzie' of 'advocaat van de poëzie' bestempeld. Daarnaast is hij ook vertaler naar het Nederlands, voornamelijk uit het Engels en het Zweeds. Bij Lannoo/Atlas (Tielt/Amsterdam) verschenen vertalingen van Emily Dickinson, William Wordsworth, Edith Södergran (in samenwerking met Lisette Keustermans) en Werner Aspenström. Verder vertaalde hij gedichten van onder meer William Butler Yeats, Gustaf Fröding en Philip Larkin.

Katrien Lievois is hoofddocent Frans en Literaire Vertaalwetenschap aan het departement Vertalers en Tolken van de Universiteit Antwerpen. Haar voornaamste onderzoeksdomeinen zijn de vertaling van ironie en intertekstualiteit, en de Franstalige (Afrikaanse) roman in vertaling.