Adviescommissie literaire projecten en organisaties

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie literaire projecten en organisaties beoordeelt de subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Andy Fierens is een van de vaakst optredende dichters van de Lage Landen. Zijn bundel ‘Grote smerige vlinder’ (2009) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Verder publiceerde Fierens de dichtbundel ‘Wonderbra’s en pepperspray’ (2014) en de roman ‘Astronaut van Oranje’ (2013). Fierens is tevens frontman van de literaire punkband Andy & The Androids en een van de drijvende krachten achter het koor De Bronstige Bazooka's, waarvoor hij ook de libretto's schrijft. In 2022 verscheen zijn recentste bundel: ‘De trompetten van Toetanchamon’.

Bart Govaert is momenteel directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De organisatie ondersteunt Vlaamse kunstenaars die complementair zijn aan het Nederlandse veld, hun grenzen willen verleggen en een duurzame praktijk in Nederland ambiëren. De Brakke Grond focust in eerste instantie op podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. Daarnaast is Bart ook een fervent lezer en literatuurliefhebber.

Kim Sanders is uitgeefster bij Standaard Uitgeverij. Ze staat er onder meer in voor Jommeke en de Nederlandse exploitatie van de fondsen van Dargaud, Dupuis, Le Lombard, Glénat en Casterman. In 2012 richtte ze samen met toenmalig CEO Alexis Dragonetti het label Ballon op om (jong) Vlaams en Nederlands striptalent in de kijker te zetten.

Mieke Van Geel werkt sinds een aantal jaren aan het beleid en de strategie van de zestien openbare bibliotheken in de stad Antwerpen. Ze focust daarbij op klantgericht werken en geletterdheid. Verder is Mieke bestuurslid bij Cultuurconnect en voorzitter van Gatam vzw dat onder andere de projecten Instroom, ReAntwerp en het las- en houtatelier aan de Zomerfabriek (Kopspel) heeft opzet.

Nora Mahammed is directeur van Het TheaterFestival Vlaanderen en gastdocent cultuurbeleid op de Erasmushogeschool Brussel voor de opleiding Sociaal Cultureel Werk. Zelf is ze alumna SCW op de Erasmushogeschool en behaalde ze een Master in de Culturele Agogiek aan de VUB. Ze werkte als programmacoördinator & coördinator van het Kennisknooppunt bij het Vlaams-Nederlands huis deBuren en werkte bij Globe Aroma waar ze participatieve programmatiepraktijken ontwikkelde met de Art For All groep. Op sociaal-artistiek vlak coördineerde ze mee het Beauty Verhalen Salon (FEMALE ECONOMY & Kaaitheater) & MUSLIM/HIPSTER (doyougetme.world). Nora engageert zich als voorzitter van de Cultuurraad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie & als bestuurder van Kunstenfestivaldesarts. Ze zetelde tot eind 2023 in de commissie letteren en samenleving van Literatuur Vlaanderen en zetelt freelance in meerdere jury’s, zowel artistiek als gericht op werving. Eerdere bestuursengagementen hield ze o.a. bij Kunstenpunt, Pilar, Globe Aroma en RITCS.

Pieter Malengier werkte al voor verschillende socioculturele organisaties, zoals de bibliotheek van Sint-Niklaas en Vormingplus Waas-en-Dender. Zijn drijfveer in elke rol is de liefde voor erfgoed en literatuur en het verbinden van mensen. Pieter werkte het voorbije jaar voor het departement CJSM als dossierbeheerder. Hij ging onlangs opnieuw aan de slag in de sector, als educatief medewerker bij de Oude Abdij van Drongen.

Shantie Singh is schrijfster, presentatrice, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en een creatieve bestuurskundige in Rotterdam, ook wel bekend als ‘glambtenaar’. Daar houdt ze zich bezig met vrouwenrechten en het stoppen van geweld tegen vrouwen. In 2015 verscheen haar debuutroman ‘Vervoering’ (De Geus), die werd genomineerd voor de Inktaap 2016. In 2020 verscheen haar tweede roman ‘De Kier’ (De Geus), door Het Nationaal Theater bewerkt tot theatrale lezing. Singh is lid van feministisch schrijfcollectief Fixdit en schreef mee aan het in 2022 verschenen manifest ‘Optimistische Woede’. Ook schreef zij essays voor de bloemlezing ‘Dat wij zongen’ (Das Mag, 2022) en ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten’ (Atlas Contact, 2016). Eerder schreef zij korte verhalen, opiniestukken en columns voor de Volkskrant, NRC, Trouw, Algemeen Dagblad, Tirade, De Gids, Armada en Vers Beton.