Adviescommissie literaire projecten en organisaties

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie literaire projecten en organisaties beoordeelt de subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Kim Sanders is uitgeefster bij Standaard Uitgeverij. Ze staat er onder meer in voor Jommeke en de Nederlandse exploitatie van de fondsen van Dargaud, Dupuis, Le Lombard, Glénat en Casterman. In 2012 richtte ze samen met toenmalig CEO Alexis Dragonetti het label Ballon op om (jong) Vlaams en Nederlands striptalent in de kijker te zetten.

Bart Govaert is momenteel directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De organisatie ondersteunt Vlaamse kunstenaars die complementair zijn aan het Nederlandse veld, hun grenzen willen verleggen en een duurzame praktijk in Nederland ambiëren. De Brakke Grond focust in eerste instantie op podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. Daarnaast is Bart ook een fervent lezer en literatuurliefhebber.

Carmien Michels is auteur, performer en moderator. Ze debuteerde in 2013 met de roman ‘We zijn water’, waarmee ze de shortlists van de Debuutprijs en de Bronzen Uil haalde. In 2016 was ze Nederlands en Europees Kampioen Poetry Slam. Ze maakte deel uit van de internationale projecten Connecting Emerging Literary Artists en Europalia Romania en toert met haar poëziebundel door Europa in het kader van Versopolis. In Antwerpen zet ze nieuwe projecten op touw, doceert ze aan de Educatieve Master aan het Koninklijk Conservatorium en zetelt ze in het bestuur van de Vlaamse Auteursvereniging.

An Pauwels werkt als projectcoördinator en programmator bij Curieus, onder meer voor het Festival van de Gelijkheid en het Feest van het Falen. Curieus is een maatschappelijk geëngageerde vereniging die streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving. Curieus gelooft sterk in cultuur – in haar meest diverse en verrassende vorm – als vitaal bindmiddel. Naast haar organisatorische taken schrijft An Pauwels ook af en toe zelf een opiniestuk of doet ze redactiewerk. 

Shantie Singh is schrijfster, presentatrice, theatermaakster, columnist, storytelling fashionista en een creatieve bestuurskundige in Rotterdam, ook wel bekend als ‘glambtenaar’. Daar houdt ze zich bezig met vrouwenrechten en het stoppen van geweld tegen vrouwen. In 2015 verscheen haar debuutroman ‘Vervoering’ (De Geus), die werd genomineerd voor de Inktaap 2016. In 2020 verscheen haar tweede roman ‘De Kier’ (De Geus), door Het Nationaal Theater bewerkt tot theatrale lezing. Singh is lid van feministisch schrijfcollectief Fixdit en schreef mee aan het in 2022 verschenen manifest ‘Optimistische Woede’. Ook schreef zij essays voor de bloemlezing ‘Dat wij zongen’ (Das Mag, 2022) en ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten’ (Atlas Contact, 2016). Eerder schreef zij korte verhalen, opiniestukken en columns voor de Volkskrant, NRC, Trouw, Algemeen Dagblad, Tirade, De Gids, Armada en Vers Beton.

Flore Keersmaekers was jarenlang coördinator bij Jeugd en Poëzie. Ze heeft altijd wel een nieuw idee borrelen en ontdekt graag nieuw schrijftalent. Bij Creatief Schrijven stond ze aan het roer van het kinder- en jongerenaanbod, ze was projectmedewerker bij VONK & Zonen en zakelijk coördinator bij Nuff Said. Ze studeerde Taal-en Letterkunde aan de UA. Op dit moment doceert ze Niet-Confessionele Zedenleer en zetelt ze in de raad van bestuur van onder andere Grafixx.