Adviescommissie uitgeverssteun

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie uitgeverssteun beoordeelt de aanvragen van uitgevers voor bijzondere literaire publicaties. Die commissie kan een deeladvies (over de literaire kwaliteit) opvragen bij de genrecommissies van Literatuur Vlaanderen.

Samenstelling

Roel Daenen studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade Nova de Lisboa (Portugal). Hij werkte als audience developer mee aan de succesvolle opstart van BOZAR. Bij FARO coördineerde hij tussen 2007 en 2012 de jaarlijkse Erfgoeddag. Momenteel is hij er coördinator communicatie, pers en partnerships en zetelt hij ook in de redactieraad van faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed. Roel werkt(e) als freelancer voor tijdschriften als AGENDA/Brussel Deze Week, Stripgids, ZozoLala en VAB Magazine. In januari 2016 stelde hij naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aanslag op Charlie Hebdo voor uitgeverij Polis ‘Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen’ samen.

Sinds 1 januari 2020 is Chris Boudewijns met pensioen. Voordien was ze 40 jaar actief in het boekenvak. Na 10 jaar in de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman werkte ze 30 jaar voor de Vlaamse afdelingen of verdelers van een aantal Nederlandse uitgeverijen (o.m. De Arbeiderspers, Querido en De Bezige Bij) en voor enkele Vlaamse uitgeverijen (o.m. Dedalus en De Bezige Bij Antwerpen). Ze was verantwoordelijk voor de promotie, publiciteit en marketing van de fictie- en non-fictieboeken van Vlaamse, Nederlandse en vertaalde auteurs. Daarvoor had ze niet alleen veel contact met schrijvers maar ook met pers en media, literaire organisaties en boekhandels.

Harold Polis is essayist, uitgever en curator. Hij was uitgever van Meulenhoff/Manteau, De Bezige Bij Antwerpen en Polis. Hij heeft ook voor diverse kranten en tijdschriften geschreven, van Gazet van Antwerpen tot De Groene Amsterdammer. Als neerlandicus was hij onder andere co-editeur van de verzamelde Brieven van Gerard Walschap. Hij is momenteel lid van de Raad voor Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie.

Mara Joustra is hoofd van de opleidingen Illustratie en Strip op de Nederlandse kunstacademie ArtEZ. Daarvoor heeft ze jarenlang als (ad-interim)uitgever gewerkt voor verschillende uitgeverijen. Daarnaast is ze medeoprichter van de journalistieke stripsite ‘Drawing the Times’ en het stripfestival Cross Comix Rotterdam. 

Sigrid Bousset is als cultuurmanager, dramaturg en curator actief in de wereld van podiumkunsten en literatuur. Tot 2014 leidde ze het internationale literatuurhuis Passa Porta. Ze was curator van de internationale literatuurfestivals Winternachten (Den Haag, 2016), BruTaal (Brugge, 2017) en Het betere boek (Gent, 2018-2019) en werkte voor Flagey als adviseur literatuur en filosofie. Sinds 2017 ontwikkelt ze een nieuwe artistieke werking voor het huis van Herman Teirlinck in Beersel. Momenteel geeft ze vorm aan de Anne Teresa De Keersmaeker Foundation. In 2011 publiceerde ze ‘Meer dan ik mij herinner. Gesprekken met Ivo Michiels’. Sinds een paar jaar werkt ze aan een biografisch boek over Michiels.