Adviescommissie literaire tijdschriften

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie literaire tijdschriften beoordeelt de aanvragen voor subsidie voor literaire tijdschriften. Daarmee ondersteunt Literatuur Vlaanderen waardevolle en kwaliteitsvolle tijdschriften waarin literatuur centraal staat.

Samenstelling

Hannelore Roth is kernredacteur en coördinator bij rekto:verso. Voordien werkte ze als postdoctoraal onderzoeker in de literatuur- en cultuurwetenschappen aan KU Leuven. Ze promoveerde er in 2019 met een proefschrift over de verbeeldingen van Pruisen in de Duitse literatuur en cultuur van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Ze is ook literair vertaler en redacteur bij het tijdschrift COLLATERAL - Online Journal for Cross-Cultural Close Reading. ‘Seizoenarbeid’, haar vertaling van ‘Saisonarbeit’ van Heike Geißler, verscheen bij het balanseer.

Kris Latoir is medeoprichter van uitgeverij het balanseer. Sinds de zomer van 2021 is hij ook eigenaar van boekhandel Paard van Troje in Gent.

Lars Bernaerts doceert Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoek en publicaties gaan over verhaaltheorie en over moderne literatuur uit het Nederlandse taalgebied.

Lotte Dodion is dichter, performer en poëziemissionaris. Ook wanneer ze niet schrijft of optreedt, slingert ze poëzie en verwondering binnen in het leven van alledag: ze zet poëzieprojecten op waarin ze experimenteert met social design en mensen aan het schrijven krijgt. Zo richtte ze STUDIO HAIKU OP, een mobiel atelier dat haiku-medailles maakt, persoonlijke odes aan de ‘atleten van het gewone leven’. Haar debuutbundel 'Kanonnenvlees' is meermaals herdrukt. 'Studio Haiku: een handleiding voor haiku-avonturiers’ is haar tweede boek en verschijnt in het voorjaar van 2022 bij Atlas Contact. Van 2017 tot 2021 was ze artistiek en zakelijk leider van de literaire organisatie VONK & Zonen.

Marie-Lynn Herpoel is uitgever. Ze studeerde Vergelijkende Moderne Letterkunde en Cultuurmanagement aan de Universiteit van Gent, waarna ze de master Redacteur/Editor afrondde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2018 werkt ze bij Uitgeverij Vrijdag.