Subsidies voor auteurslezingen

Auteurs, illustratoren, striptekenaars, vertalers en performancedichters kunnen een publiek als geen ander begeesteren en warm maken om (meer) te lezen. Daarom ondersteunt Literatuur Vlaanderen organisatoren die een auteur uitnodigen met een subsidiekorting van 100 euro per lezing.

  • Ben je organisator van een auteurslezing in een school, bibliotheek, boekhandel, sociale of culturele organisatie met een maatschappelijke zetel in België? Dan kun je een korting aanvragen.
  • Je kunt de korting aanvragen voor auteurs uit België die opgenomen zijn op de website auteurslezingen.be.
  • Ook voor alle Nederlandse auteurs die zijn aangesloten bij De Schrijverscentrale kun je korting aanvragen als ze een lezing in België komen geven.
  • Als organisator kun je per jaar voor maximaal vijftien lezingen een korting van 100 euro krijgen.

Deadlines

Je kunt het hele jaar door een subsidie voor een auteurslezing aanvragen via auteurslezingen.be. Belangrijk is wel dat je de aanvraag minstens één maand voor de lezing indient, zodat we alles administratief in orde kunnen brengen. Aanvragen die later dan een maand voor de lezing worden ingediend, komen niet in aanmerking voor een korting.

Documenten

Hieronder vind je het nieuwe reglement voor auteurslezing in 2024.

Aanmelding

Je registratie gebeurt volledig online via auteurslezingen.be.

Beoordeling

De korting voor auteurslezingen wordt toegekend door het team van Literatuur Vlaanderen. Bij de beoordeling van de aanvragen voor een gesubsidieerde auteurslezing houden de medewerkers rekening met:

  • Het onderwerp van de lezing: vertrekt de lezing vanuit het eigen literaire werk van de auteur?
  • Het doel van de lezing: is leesbevordering een van de belangrijkste uitgangspunten  van de lezing?
  • De financiële afspraken voor de lezing: krijgt de auteur een correcte vergoeding?

Vragen?

Ja. Je kunt kroting krijgen voor maximaal vijftien lezingen per jaar. Er staat daarnaast geen limiet op het aantal lezingen per dag waarvoor je subsidie kunt aanvragen. Belangrijk om weten is dat een auteur ook maximaal vijftien gesubsidieerde lezingen per jaar kan geven.

Ja, maar alleen als het gaat om lezingen van een auteur die op dezelfde dag voor jouw organisatie een gesubsidieerde auteurslezing geeft. Literatuur Vlaanderen kan dan de volledige betaling van de auteur verwerken.

Ook interessant

Lees meer over hoe auteurs op de website auteurslezingen.be kunnen komen.