Adviescommissie theater

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie theater beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Dounia Mahammed studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent en startte meteen een samenwerking met wpZimmer. Met haar afstudeervoorstelling 'Salut Copain' won ze in augustus 2016 de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. Als schrijfster en actrice heeft Mahammed een grote interesse voor sociale kwesties, filosofische bespiegelingen en de poëzie van het alledaagse. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken.

 

Pieter T’Jonck schrijft al decennialang over zowel theater, dans en performance als over architectuur en beeldende kunst. Hij publiceerde in verschillende nationale kranten zoals De Standaard, De Tijd en De Morgen en was medewerker van Klara Radio. Hij gaf les aan onder meer de Universiteit Gent en de academies in Antwerpen en Gent. Hij publiceert geregeld in tijdschriften zoals Etcetera, De Witte Raaf, (H)Art en het Duitse Tanz en werkt ook mee aan Theaterkrant.nl. Van 2015 tot 2017 was hij hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift A+.

Rosa Lambert behaalde in 2023 een doctoraal diploma in de Theaterwetenschap en Intermedialiteit aan de Universiteit Antwerpen. In haar proefschrift ‘Moving With(in) Language: Kinetic Textuality in Contemporary Performing Arts’ beschrijft en ontleedt ze het gebruik van tekst binnen hedendaagse dans. Haar academische interesses omvatten onder meer historische en hedendaagse uitwisselingen tussen literatuur en dans, teksttheater, en filosofische reflecties op de spanning tussen taal en lichaam.

Sarah Eisa studeerde in 2007 af aan de afdeling Drama van het RITCS in Brussel en behaalde daarna nog een Master in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB in Brussel. Tien jaar lang werkte ze als freelance theatermaakster en actrice bij verschillende gezelschappen en huizen in Vlaanderen en Brussel. Sinds 2017 is ze verbonden aan ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen, waar ze sinds 2021 samen met Willy Thomas instaat voor de artistieke leiding.

Tom Helmer studeerde Theaterwetenschappen in Amsterdam en werkt bij Bellevue als dramaturg en programmamaker aan lunchtheatervoorstellingen die telkens op basis van een nieuw geschreven theatertekst gemaakt worden. In 2005 richtte hij samen met toneelschrijver Willem de Vlam toneelgroep Opium voor het Volk op, waarmee hij op basis van nieuw, geëngageerd repertoire voorstellingen ontwikkelde. Hij werkte voor Toneelschuur in Haarlem en Theater Rotterdam.