Adviescommissie theater

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie theater beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Karel Vanhaesebrouck is docent theater en cultuur aan het RITCS en de ULB. Aan het RITCS was hij van 2010 tot 2016 directeur van de theateropleidingen. Samen met Tom Rummens richtte hij in 2002 Rekto:Verso op, waarvan hij lange tijd kernredacteur was. Vanhaesebrouck werkt op gezette tijden ook als dramaturg of auteur-redacteur. Sinds 2014 zit hij in de jury van het Theaterfestival.

Tom Helmer studeerde Theaterwetenschappen in Amsterdam en werkt bij Bellevue als dramaturg en programmamaker aan lunchtheatervoorstellingen die telkens op basis van een nieuw geschreven theatertekst gemaakt worden. In 2005 richtte hij samen met toneelschrijver Willem de Vlam toneelgroep Opium voor het Volk op, waarmee hij op basis van nieuw, geëngageerd repertoire voorstellingen ontwikkelde. Hij werkte voor Toneelschuur in Haarlem en Theater Rotterdam. 

Mesut Arslan is theatermaker en stichter van Platform 0090, een werkplaats voor multidisciplinaire kunst met referentie aan het Midden-Westen. Eerder richtte hij de Anatolië Theater Groep (ATG) op, die later Onderhetvel werd. Het afgelopen decennium werkte hij samen met tal van theatermakers in binnen- als buitenland. Sinds 2017 is hij een van de hoofdregisseurs voor de KVS.

Judith de Rijke werkt sinds 1995 als toneelregisseur en schrijver in Nederland en België bij onder meer De Toneelschuur, het Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Toneel, Toneelgroep Maastricht, het Zeeland Nazomer Festival en HETPALEIS. Ze was eerder verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als studentcoördinator, speldocent en regisseur bij de afdeling Codarts Muziektheater. In 2019 richtte ze Roca Coaching op, waarmee ze coaching voor schrijvers, artiesten, kunstenaars voorziet. Sinds 2016 tot op heden doceert ze toneelschrijven aan de Schrijversvakbond Amsterdam.

Dounia Mahammed studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent en startte meteen een samenwerking met wpZimmer. Met haar afstudeervoorstelling 'Salut Copain' won ze in augustus 2016 de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. Als schrijfster en actrice heeft Mahammed een grote interesse voor sociale kwesties, filosofische bespiegelingen en de poëzie van het alledaagse. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken.