Adviescommissie poëzie

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie poëzie beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Astrid Haerens is dichter, auteur en performer. Ze publiceerde de roman ‘Stadspanters’ (uitgeverij Polis) en de dichtbundel ‘Oerhert’ (uitgeverij Atlas Contact). ‘Oerhert’ won de Poëziedebuutprijs en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs. In 2019 maakte ze de poëziefilm ‘Iedereen dichter’ samen met Leonardo Van Dijl. In 2024 bracht ze de poëzieplaat ‘Anger’s Family Tree’ (WERF records) uit in samenwerking met Maris en Jasmijn Lootens. Astrid geeft les aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en het RITCS Brussel.

Bas Kwakman is schrijver, dichter, beeldend kunstenaar, uitgever, poëziedocent en cultureel adviseur. Van 2003 tot en met 2019 was hij directeur van Poetry International in Rotterdam. Hij publiceerde verschillende boeken, zoals 'Flankhond, de geschiedenis van mijn hoofdpijn' (2021) en 'Register' (2024). Momenteel werkt hij aan een roman, Willem Spark, Fantoomcomponist, die voor eind 2025 staat gepland. Als dichter werkt Kwakman regelmatig samen met musici en beeldend kunstenaars. Samen met beeldend kunstenaar en vormgever Edwin Smet vormt Kwakman Kwakman & Smet uitgevers.

Loranne Davelaar is neerlandica en literatuurwetenschapper. Ze werkt als conservator bij het Literatuurmuseum in Den Haag en schrijft regelmatig over poëzie voor onder andere Poëziekrant, De Reactor en Zacht Lawijd.

Piet Joostens (1972) is programmamaker in internationaal literatuurhuis Passa Porta, auteur en literair vertaler uit het Frans en het Italiaans. Hij was jarenlang redacteur van de literaire tijdschriften Yang en nY, en mede-oprichter van deReactor, een online platform voor literatuurkritiek. Piet publiceerde onder andere het essay 'Over de vriend' (De Bezige Bij, 2012) en 'Vaarwel en beste wensen' (Polis, 2016), een bloemlezing uit de gedichten en maatschappijkritische essays van Pier Paolo Pasolini.

Sofie Verdoodt is dichter en doctor in de Kunstwetenschappen. Ze publiceerde de bundels ‘Doodwater’ en ‘Anker Kruis Hart’ bij Poëziecentrum. Daarvoor ontving ze in 2024 de publieksprijs van de Grote Poëzieprijs en de Poëzieprijs Melopee. Ze werkte als woordkunstenaar mee aan albums van muzikanten als Amenra en BARST/Karen Willems. Aan Sint Lucas Antwerpen doceert ze onder andere kunstgeschiedenis, taal- en informatievaardigheden en experimentele film. Haar volgende dichtbundel zal verschijnen bij De Bezige Bij.