Adviescommissie poëzie

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie poëzie beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Bas Kwakman is auteur en beeldend kunstenaar. Sinds 1990 werkt hij als organisator en programmator op het gebied van literatuur, beeldende kunst en muziek, en publiceert hij regelmatig in internationale media over die disciplines. In 2014 schreef hij samen met Lies van Gasse het boek ‘Een stem van paardenhaar’, een werk dat er kwam naar aanleiding van zijn reis door Mongolië. Zijn meest recente uitgave is ‘Hotelkamerverhalen’, waarin zowel tekst als beeld van Bas’ hand zijn. Tot juli 2019 was Bas Kwakman directeur van Poetry International.

Charlotte Van den Broeck is dichter, essayist en podiumkunstenaar. Ze doceert aan de Schrijversacademie en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en werkt freelance voor de Standaard der Letteren.

Obe Alkema is een specialist in digitale productinformatie en metadata bij VBK Uitgeversgroep en een online marketing assistent voor Uitgeverij AnkhHermes, de grootste spirituele uitgeverij van Nederland. In 2016 rondde hij een onderzoeksmaster in Nederlandse letterkunde af aan de Universiteit Utrecht. Zijn poëziedebuut Obelisque, een glossy in millennial pink, verscheen in 2018 bij het balanseer en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij bespreekt regelmatig poëzie voor NRC Handelsblad en publiceert in verschillende Nederlandse, Vlaamse en internationale media. 

Piet Joostens (1972) is programmamaker in internationaal literatuurhuis Passa Porta, auteur en literair vertaler uit het Frans en het Italiaans. Hij was jarenlang redacteur van de literaire tijdschriften Yang en nY, en mede-oprichter van deReactor, een online platform voor literatuurkritiek. Piet publiceerde onder andere het essay 'Over de vriend' (De Bezige Bij, 2012) en 'Vaarwel en beste wensen' (Polis, 2016), een bloemlezing uit de gedichten en maatschappijkritische essays van Pier Paolo Pasolini.

Sara Eelen zoekt graag de grenzen op van wat poëzie kan zijn. Haar debuutbundel ‘Het nodige breken’ (Uitgeverij Vrijdag, 2022) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en genomineerd voor de PrixFintroPrijs. In 2023 maakte ze samen met de Klimaatdichters en Poëziecentrum de experimentele poëziefilm 'Laat alles hier aarden', waarvoor ze ieder seizoen met een andere groep de natuur introk om het landschap een stem te geven. Momenteel werkt ze aan twee voorstellingen en een essaybundel die zal verschijnen bij Querido Uitgeverij.