Adviescommissie poëzie

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie poëzie beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Bas Kwakman is auteur en beeldend kunstenaar. Sinds 1990 werkt hij als organisator en programmator op het gebied van literatuur, beeldende kunst en muziek, en publiceert hij regelmatig in internationale media over die disciplines. In 2014 schreef hij samen met Lies van Gasse het boek ‘Een stem van paardenhaar’, een werk dat er kwam naar aanleiding van zijn reis door Mongolië. Zijn meest recente uitgave is ‘Hotelkamerverhalen’, waarin zowel tekst als beeld van Bas’ hand zijn. Tot juli 2019 was Bas Kwakman directeur van Poetry International.

Obe Alkema is een specialist in digitale productinformatie en metadata bij VBK Uitgeversgroep en een online marketing assistent voor Uitgeverij AnkhHermes, de grootste spirituele uitgeverij van Nederland. In 2016 rondde hij een onderzoeksmaster in Nederlandse letterkunde af aan de Universiteit Utrecht. Zijn poëziedebuut Obelisque, een glossy in millennial pink, verscheen in 2018 bij het balanseer en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij bespreekt regelmatig poëzie voor NRC Handelsblad en publiceert in verschillende Nederlandse, Vlaamse en internationale media. 

Hind Eljadid (1994) is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende prijzen, waaronder de Van Dale Spoken Award in 2017, de BILL Award in 2018, de Emancipatieprijs van VOEM in 2019 en de El Hizrja Literatuurprijs in 2020. Ze schreef in 2021 met haar debuut ‘Kruimeldief’ (EPO) het leven van haar en haar zus neer. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld. Haar platform ZonderWolk biedt een podium aan woordkunstenaars, rappers, storytellers, comedians enzovoort. De line-up wordt veelal gevolgd door de open mic waarbij ook beginnende kunstenaars een podium krijgen. Ze organiseerde in 2021 het Belgische kampioenschap Slam Poetry en doet dit nog eens in 2022.

Piet Joostens (1972) is programmamaker in internationaal literatuurhuis Passa Porta, auteur en literair vertaler uit het Frans en het Italiaans. Hij was jarenlang redacteur van de literaire tijdschriften Yang en nY, en mede-oprichter van deReactor, een online platform voor literatuurkritiek. Piet publiceerde onder andere het essay 'Over de vriend' (De Bezige Bij, 2012) en 'Vaarwel en beste wensen' (Polis, 2016), een bloemlezing uit de gedichten en maatschappijkritische essays van Pier Paolo Pasolini.

Charlotte Van den Broeck is dichter, essayist en podiumkunstenaar. Ze doceert aan de Schrijversacademie en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en werkt freelance voor de Standaard der Letteren.