Adviescommissie illustratie & kinder- en jeugdliteratuur

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie illustratie & kinder- en jeugdliteratuur beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Ingrid Godon is illustrator en scoorde met de verhalen van Nellie & Cezar een wereldwijde hit. Sindsdien tekende ze vooral in opdracht van uitgeverijen in tal van Europese landen en daarbuiten, met talrijke prijzen tot gevolg. Ook haar eerste eigen verhaal ‘Wachten op Matroos', met een tekst van André Sollie, werd een internationaal succes. Dankzij ‘Ik wou’, een samenwerking met Toon Tellegen, manifesteerde ze zich in 2010 ook als autonoom kunstenaar. De vele tentoonstellingen n.a.v. deze publicatie bewezen dat haar tekeningen, monotypes en houtsneden ook een eigen leven konden leiden buiten het boek. Met ‘Ik denk’ (2014) en ‘Ik moet’ (2016) werd aan dit succesverhaal nog een vervolg gebreid. In 2018 kwam ‘Dantesken’ uit, een grote verzameling autonome tekeningen. 

Mattias De Leeuw is veelzijdig illustrator. Hij studeerde Illustratieve vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen. In 2011 studeerde hij af met het woordeloze prentenboek ‘De steltenloper’, waarvoor hij een Boekenpluim ontving. Ook zijn meest recente boek ‘Circusnacht’ werd in 2017 bekroond met het Gulden Palet. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor magazines, kranten en uitgeverijen. Ter afwisseling richtte hij in 2018 de Tekenfabriek op, een creatieve werkplaats voor kinderen en volwassenen.

Najiba Abdellaoui is dichter, schrijver en communicatieadviseur. Ze is (mede)auteur van een aantal boeken voor kinderen en jongeren, waaronder 'Nasim en Natalie' (2008), ‘De vijf zuilen van de Islam’ (2013) en ‘Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen’ (2021). Haar werk werd bekroond met onder meer de El Hizjra Literatuurprijs en in 2008 won ze als eerste vrouw het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Overtuigd van de kracht van zelfexpressie geeft ze regelmatig workshops (personal) storytelling, spoken word en performance poetry aan kinderen en jongeren.

Sara Van den Bossche is docent literatuurwetenschap met specialisatie jeugdliteratuur aan Tilburg University (TiU). Ze studeerde Germaanse talen (Engels en Zweeds) en behaalde haar doctoraat met een onderzoek naar de canonisering van het oeuvre van Astrid Lindgren in Vlaanderen en Nederland. Ze zit regelmatig in jury's van literaire prijzen, ze redigeerde een essaybundel over canonisering en bewerkingen in de jeugdliteratuur en ook verschillende themanummers van tijdschriften als DiGest, Children's Literature Association Quarterly, en Barnboken.

Tine Poesen studeerde Taal- en Letterkunde en Westerse Literatuur. Ze vertaalt kinder- en jeugdliteratuur uit het Engels en het Spaans. Ze vertaalde onder meer werk van Ransom Riggs, Rachel Lynn Solomon, Adam Silvera en Alejandro Palomas. Daarnaast werkt ze als redacteur en corrector voor verschillende uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland en zit ze in het bestuur van de Verenigde Literair Vertalers.

Veerle Vanden Bosch studeerde Germaanse talen en Culturele Studies aan de K.U. Brussel en de K.U Leuven. Ze werkte een tijdlang in de  uitgeverswereld, en werd in 2001 eindredacteur bij De Standaard. Sinds 2011 is ze chef Letteren van diezelfde krant. Ze schrijft over van alles en nog wat, maar jeugdliteratuur is een van haar grote liefdes.

Wally De Doncker is schrijver van (bekroonde en vaak vertaalde) kinder- en jeugdboeken en was in het verleden leraar leesbevordering op de lagere school. Hij is de grondlegger van de taalleesmethode 'Leesdraak' en schrijft voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018), een organisatie die wereldwijd de liefde voor het lezen wil doen groeien en ervoor ijvert om kwaliteitsvolle boeken toegankelijk te maken voor alle kinderen van de wereld.