Adviescommissie illustratie & kinder- en jeugdliteratuur

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie illustratie & kinder- en jeugdliteratuur beoordeelt subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Sara Van den Bossche is docent literatuurwetenschap met specialisatie jeugdliteratuur aan Tilburg University (TiU). Ze studeerde Germaanse talen (Engels en Zweeds) en behaalde haar doctoraat met een onderzoek naar de canonisering van het oeuvre van Astrid Lindgren in Vlaanderen en Nederland. Ze zit regelmatig in jury's van literaire prijzen, ze redigeerde een essaybundel over canonisering en bewerkingen in de jeugdliteratuur en ook verschillende themanummers van tijdschriften als DiGest, Children's Literature Association Quarterly, en Barnboken.

Elf Albrecht is ergotherapeut en leraar lager onderwijs. Sinds 1996 werkt ze elke dag met kinderen: eerst in revalidatiecentra en als opvoeder in een internaat, daarna ook als leerkracht en atelierbegeleider in het buitengewoon freinetonderwijs. In 2015 werd ze verkozen tot Beste Boekenjuf van Vlaanderen.

Lies Lavrijsen vertaalt kinder- en jeugdboeken uit het Engels, Frans, Italiaans en Spaans. Ze vertaalde onder meer werk van Jacqueline Wilson, Saci Lloyd, Adam Silvera, Rachel Ignotofsky en Alejandro Palomas. Daarnaast vertaalt ze geregeld strips voor zowel volwassenen als kinderen (onder meer Corto Maltese, Aristophania, De muziekdoos, Atom Agency). Als recensent besprak ze jeugdboeken voor De Leeswelp en Mappalibri.

Steve Michiels is cartoonist, illustrator en striptekenaar. Zijn tekeningen verschijnen regelmatig in Vlaamse, Nederlandse en Franse kranten, tijdschriften en magazines. Daarnaast is hij docent illustratie, tekenen en grafiek aan de Luca school of Arts in Gent.

Mirjam Noorduijn is journaliste en recensente van kinder- en jeugdboeken en fictie. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Tijdschrift Lezen en Ons Erfdeel. Daarnaast zit ze regelmatig in literaire jury’s en geeft ze presentaties. Samen met Veerle Vanden Bosch schreef ze ‘Het boekenboek’, een uitgave in samenwerking met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, met daarin allerlei weetjes over de meest onmisbare jeugdboeken uit De Lage Landen.