Adviescommissie strips

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie strips beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Eva Hilhorst is graphic journalist en illustrator. Ze tekent journalistieke beeldverhalen met een sociaal-maatschappelijke context. Als initiatiefnemer en hoofdredacteur van het platform Drawing the Times publiceert ze getekende journalistieke beeldverhalen van over de hele wereld. Eva maakt ook deel uit van het tekencollectief Het Huis van Betekenis in Utrecht, waar ze het tekenen als taal en als middel om te verbinden promoot. Ook geeft ze les in visuele reportage aan de HKU in Utrecht en is ze regelmatig als gastdocent te vinden op andere Nederlandse kunstacademies.

Jana Vasiljević is een multidisciplinaire kunstenaar met een achtergrond in storytelling, illustratie en community arts. Daarbij wisselt Jana intieme werken met een focus op persoonlijke verhalen af met een meer collaboratieve praktijk waarin ze de gemeenschap centraal stelt. Jana is lid van de collectieven Tieten Met Haar en Les VoiZines, die zich richten op alternatieve strips, zines en DIY-publicaties. Daarnaast is ze medeoprichtster van het kunstcollectief Garden Of Delights, waarmee ze verborgen structuren en machtsdynamieken onderzoekt die ten grondslag liggen aan niet-erkende en niet-gewaardeerde arbeid.

Jean-Claude van Rijckeghem heeft een master in Vertalen maar droomde van films maken. Hij richtte een productiehuis op en werd producent en (co)scenarist van onder andere ‘Aanrijding in Moskou’, ‘Adem’, ‘Mijn vader is een saucisse’, ‘Zagros’ en ‘Vincent’. Hij is tevens coscenarist van de televisieseries ‘Amigo’s’ en ‘Een Goed Jaar’ en de recente speelfilms ‘Zeevonk’ en ‘Retro Therapy’. Voor striptekenaar Thomas De Caju schreef hij de scenario’s van onder andere ‘De muizen van Leningrad’ en de reeks ‘Saboteuses’. Daarnaast is hij een bekroond auteur van historische romans voor young adults waaronder ‘IJzerkop’ en ‘Onheilsdochter’.

Joris Vermassen is striptekenaar en beeldend kunstenaar. Hij is de auteur van de beeldroman ‘Het Zotte Geweld’. Hij heeft een doctoraat in de kunsten en geeft les aan de Hogeschool Gent.

Judith Vanistendael, dochter van de Brusselse dichter en essayist Geert Van Istendael, legt zich toe op strips aan het Sint-Lukasinstituut bij Johan de Moor en Nix. Naast strips als ‘De Maagd en de Neger’, ‘Toen David zijn stem verloor’, ‘Mikel’ en ‘Penelope’ illustreerde ze ook de reeks kinderboeken ‘Rosie en Moussa’. Ze geeft les aan de afdeling beeldverhaal van LUCA School of Arts Brussel. Haar werk werd vertaald in 9 talen.