Adviescommissie strips

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie strips beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen.

Samenstelling

Mara Joustra is redacteur van strips voor verschillende uitgeverijen. Daarnaast is ze medeoprichter van de journalistieke stripsite ‘Drawing the Times’ en het stripfestival Cross Comix Rotterdam.

Marc Bastijns is beleidsmedewerker en dossierbehandelaar bij de afdeling Kunsten en Cultureel Erfgoed van het departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) van de Vlaamse overheid. Zijn grote passie voor stripverhalen ontpopte zich tot een radioprogramma over strips bij studentenradio Scorpio. Marc is ook redacteur bij de stripafdeling van cultuurwebsite www.enola.be en schrijft bijdrages voor tijdschriften als Stripgids en Ons Erfdeel.

Shamisa Debroey volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan het Sint Lukas Brussel, waar ze afstudeerde met haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’. Sindsdien ontving ze de African Artist Award en prijs voor Aanstormend Talent van deAuteurs. Ze werkt als freelance illustratrice voor diverse opdrachtgevers en cureert expo’s voor huizen zoals Passa Porta. Naast haar werk als kunstenaar is ze actief als art organiser voor onder andere H30, Fameus en deSingel.

Judith Vanistendael, dochter van de Brusselse dichter en essayist Geert Van Istendael, legt zich toe op strips aan het Sint-Lukasinstituut bij Johan de Moor en Nix. Naast strips als ‘De Maagd en de Neger’, ‘Toen David zijn stem verloor’, ‘Mikel’ en ‘Penelope’ illustreerde ze ook de reeks kinderboeken ‘Rosie en Moussa’. Ze geeft les aan de afdeling beeldverhaal van LUCA School of Arts Brussel. Haar werk werd vertaald in 9 talen.

Joris Vermassen is striptekenaar en beeldend kunstenaar. Hij is de auteur van de beeldroman ‘Het Zotte Geweld’. Hij heeft een doctoraat in de kunsten en geeft les aan de Hogeschool Gent.