Adviescommissie strips

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie strips beoordeelt subsidieaanvragen voor werkbeurzen voor stripauteurs.

Samenstelling

Mara Joustra is redacteur van strips voor verschillende uitgeverijen. Daarnaast is ze medeoprichter van de journalistieke stripsite ‘Drawing the Times’ en het stripfestival Cross Comix Rotterdam.

Marc Bastijns is beleidsmedewerker en dossierbehandelaar bij de afdeling Kunsten en Cultureel Erfgoed van het departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) van de Vlaamse overheid. Zijn grote passie voor stripverhalen ontpopte zich tot een radioprogramma over strips bij studentenradio Scorpio. Marc is ook redacteur bij de stripafdeling van cultuurwebsite www.enola.be en schrijft bijdrages voor tijdschriften als Stripgids en Ons Erfdeel.

Eva Cardon is kunstenaar onder de naam Ephameron. Haar illustraties tonen breekbare momenten in een mensenleven. Ze doceert aan verschillende kunsthogescholen in Vlaanderen en werkt voor haar doctoraatsonderzoek aan een artistiek autobiografisch beeldverhaal rond het moederschap. In 2015 verscheen ‘Wij Twee Samen’, een gevoelig en experimenteel beeldverhaal over het ziekteproces van haar vader.

Steven Degryse (Lectrr) is huiscartoonist bij onder meer De Standaard en publiceert cartoons in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij actief als illustrator en (strip)scenarist en werkte hij samen met Stedho, Jan Bosschaert, en vele anderen.

Joost Pollmann was organisator van tien edities van de Stripdagen Haarlem, één van Europa's grootste stripfestivals. Sinds 1998 schrijft hij stripkritieken voor de Volkskrant, publiceerde hij meerdere essaybundels en geeft hij lezingen over populaire beeldcultuur in binnen- en buitenland.