Adviescommissie literaire manifestaties en organisaties

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie literaire manifestaties en organisaties beoordeelt de subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Bas Kwakman is auteur en beeldend kunstenaar. Sinds 1990 werkt hij als organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en muziek en publiceert hij regelmatig in internationale media over deze disciplines. In 2014 schreef hij samen met Lies van Gasse het boek ‘Een stem van paardenhaar’, een werk dat er kwam naar aanleiding van zijn reis door Mongolië. Zijn meest recente uitgave is ‘Hotelkamerverhalen’, waarin zowel tekst als beeld van Bas’ hand zijn. Tot juli 2019 was Bas Kwakman directeur van Poetry International.

Dean Bowen is auteur, performer en literair programmeur. Hij is raadslid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en zit in de Commissie Erfgoed en Letteren voor de gemeente Rotterdam. In 2018 debuteerde hij met de bundel ‘Bokman’, waarmee hij meteen ook genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2015 ontving hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie Poëzie.

Bart Govaert is momenteel directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De organisatie ondersteunt Vlaamse kunstenaars die complementair zijn aan het Nederlandse veld, hun grenzen willen verleggen en een duurzame praktijk in Nederland ambiëren. De Brakke Grond focust in eerste instantie op podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. Daarnaast is Bart ook een fervent lezer en literatuurliefhebber.

Carmien Michels is auteur, performer en moderator. Ze debuteerde in 2013 met de roman ‘We zijn water’, waarmee ze de shortlists van de Debuutprijs en de Bronzen Uil haalde. In 2016 was ze Nederlands en Europees Kampioen Poetry Slam. Ze maakte deel uit van de internationale projecten Connecting Emerging Literary Artists en Europalia Romania en toert met haar poëziebundel door Europa in het kader van Versopolis. In Antwerpen zet ze nieuwe projecten op touw, doceert ze aan de Educatieve Master aan het Koninklijk Conservatorium en zetelt ze in het bestuur van de Vlaamse Auteursvereniging.

An Pauwels werkt als projectcoördinator en programmator bij Curieus, onder meer voor het Festival van de Gelijkheid en het Feest van het Falen. Curieus is een maatschappelijk geëngageerde vereniging die streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving. Curieus gelooft sterk in cultuur – in haar meest diverse en verrassende vorm – als vitaal bindmiddel. Naast haar organisatorische taken schrijft An Pauwels ook af en toe zelf een opiniestuk of doet ze redactiewerk. 

Kim Sanders is uitgeefster bij Standaard Uitgeverij. Ze staat er onder meer in voor Jommeke en de Nederlandse exploitatie van de fondsen van Dargaud, Dupuis, Le Lombard, Glénat en Casterman. In 2012 richtte ze samen met toenmalig CEO Alexis Dragonetti het label Ballon op om (jong) Vlaams en Nederlands striptalent in de kijker te zetten.