Adviescommissie literaire manifestaties en organisaties

Literatuur Vlaanderen rekent voor inhoudelijk advies over subsidieaanvragen, projectvoorstellen en beoordelingsprocedures op adviescommissies. Daarin zitten experts in een bepaald genre of thema: auteurs, vertalers, journalisten, academici, uitgevers of bestuursleden van een literaire vereniging. 

De adviescommissie literaire manifestaties en organisaties beoordeelt de subsidieaanvragen voor:

Samenstelling

Gert Brouns runt Boekhandel Limerick in Gent: een onafhankelijke en eigenzinnige literaire boekhandel met de focus op kwaliteit, verdieping en persoonlijke service. Limerick herbergt ook de collectie schrijfmachines van W.F. Hermans.

Dean Bowen is auteur, performer en literair programmeur. Hij is bestuurslid van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en zit in de Commissie Erfgoed en Letteren voor de gemeente Rotterdam. In 2018 debuteerde hij met de bundel ‘Bokman’, waarmee hij meteen ook genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2015 ontving hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie Poëzie.

Bas Kwakman is auteur en beeldend kunstenaar. Sinds 1990 werkt hij als organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en muziek en publiceert hij regelmatig in internationale media over deze disciplines. In 2014 schreef hij samen met Lies van Gasse het boek ‘Een stem van paardenhaar’, een werk dat er kwam naar aanleiding van zijn reis door Mongolië. Zijn meest recente uitgave is ‘Hotelkamerverhalen’, waarin zowel tekst als beeld van Bas’ hand zijn. Tot juli 2019 was Bas Kwakman directeur van Poetry International.

Geertje Descheemaeker is directeur bibliothecaris van de Bibliotheek van Genk. Ze is er zakelijk en artistiek leider van de nieuwe stadsbibliotheek, die vooral een kwalitatieve belevingsplek wil zijn voor iedereen.

Gerardo Salinas is sinds 13 jaar stafmedewerker bij de Arenbergschouwburg in Antwerpen en artistiek leider van het multidisciplinaire Mestizo Arts Festival (MAF). Eerder was hij redacteur bij enkele pers- en communicatiebedrijven in Buenos Aires en Madrid.

Gaea Schoeters is auteur, scenariste, journaliste en columniste. In 2008 debuteerde ze met het ongewone reisboek ‘Meisjes, Moslims & Motoren’. Nadien volgde ‘Diggers’, een project dat ontstond uit een pitch voor een televisiereeks. In haar meest recente roman, ‘De kunst van het vallen’ speelde muziek de hoofdrol, wat leidde tot een samenwerking met componiste Annelies Van Parys, voor wie ze later de opera ‘Private View’ schreef.

Danny Theuwis maakt deel uit van de artistieke staf van het cultuurhuis 30CC in Leuven. Hij is verantwoordelijk voor de programmatie van de concerten en de literaire evenementen. Hij is ook ambassadeur voor Leuven Leest, een netwerk dat boeken en lezen zichtbaarder wil maken.