Subsidies voor literaire en stripmanifestaties

Literatuur leeft en reikt zoveel verder dan de bladzijden van een boek. Omdat iedereen het recht heeft om dit ten volle te beleven, ondersteunt Literatuur Vlaanderen literaire evenementen met een bovenlokaal karakter en publieksbereik. Literatuur Vlaanderen moedigt manifestaties aan die aandacht hebben voor diversiteit, zowel wat betreft het doelpubliek als voor de inhoudelijke invulling van het evenement. Aandacht voor kwetsbare literaire genres en nieuwe vormen van literatuur is een pluspunt.

Wil je een aanvraag indienen? Lees dan zeker ook onze tips voor een sterk dossier.

Deadlines

Je kunt drie keer per jaar een subsidie voor een literaire of stripmanifestatie aanvragen: 

  • 1 januari: voor manifestaties die beginnen en/of plaatsvinden vanaf april 2022 of later.
  • 1 mei: voor manifestaties die beginnen en/of plaatsvinden vanaf augustus 2022 of later.
  • 1 september: voor manifestaties die beginnen en/of plaatsvinden vanaf december 2022 of later.

Digitaal aanvragen

Je vraagt de subsidie aan via Mijn Literatuur Vlaanderen. Dat is het digitale aanvraagloket van Literatuur Vlaanderen. Wij houden je vervolgens via het aanvraagloket op de hoogte over de vorderingen in je dossier.

Een uitgebreide handleiding maakt je wegwijs op Mijn Literatuur Vlaanderen. Om subsidie aan te vragen moet je online een formulier invullen. Daarnaast vragen we je enkele documenten te uploaden in het loket. Alle informatie daarover vind je in dit overzicht.

Documenten nieuwe aanvragen

Vraag je een nieuwe subsidie aan? Neem zeker deze documenten door.

Documenten lopende subsidie

Vroeg je eerder al subsidie aan? Dan zijn deze documenten voor jou van belang.

Vragen over de subsidie?

Nee, lezingen of lezingenreeksen komen niet in aanmerking. Daarvoor kun je een beroep doen op de subsidieregeling voor auteurslezingen.

Enkele voorbeelden:

  • literaire festivals;
  • langer durende literaire trajecten die afsluiten met een moment voor een breed publiek;
  • de ontwikkeling van literaire  podiumcreaties of performances;
  • tentoonstellingen over het werk van (strip)auteurs en/of illustratoren.

Ongeveer twee maanden na de subsidiedeadline brengt Literatuur Vlaanderen alle organisatoren op de hoogte van de beslissing over hun subsidieaanvraag voor literaire manifestaties en stripmanifestaties.

Je moet binnen drie maanden na afloop van je manifestatie een werkingsverslag indienen bij Literatuur Vlaanderen. Je kunt hiervoor een sjabloon downloaden onder 'documenten' op deze webpagina. Als je je aanvraag hebt ingediend via 'Mijn Literatuur Vlaanderen' kun je het werkingsverslag opladen in het portaal. Anders bezorg je het via mail aan info@literatuurvlaanderen.be.

In de begroting neem je alle verwachte kosten en inkomsten voor de manifestatie op, ook de kosten die niet gesubsidieerd kunnen worden. Op die manier schets je een helder beeld van de financiële situatie en de nood aan subsidie.

Vragen over het digitaal loket?

Je raadpleegt Mijn Literatuur Vlaanderen altijd in een bepaalde rol: ofwel als persoon, ofwel als contactpersoon van een organisatie. Om een aanvraag te kunnen indienen voor een literaire manifestatie moet je aangemeld zijn als contactpersoon van een organisatie. Je wijzigt je rol door rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens in het menu te kiezen voor ‘Wijzig rol (persoon/organisatie)’.

Waarschijnlijk ligt het probleem bij je browser. Gebruik altijd de webbrowser Google Chrome wanneer je het aanvraagloket bezoekt. Heb je ook in Google Chrome nog technische problemen? Laat het ons dan weten via info@literatuurvlaanderen.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar het startscherm ‘Persoon/Organisatie’ en klik op ‘Kies je organisatie’. Zoek je organisatie op en klik op ‘Link’ naast je organisatie. Stuur daarna een mail naar info@literatuurvlaanderen.be. Je zult van ons een bericht ontvangen wanneer je aan je organisatie gekoppeld bent. 

Ga naar het startscherm ‘Persoon/Organisatie’ en klik op ‘Kies je organisatie’. Klik vervolgens op ‘Organisatie toevoegen’. Vul de gegevens van je organisatie in en sla het formulier op. Daarna ben je automatisch contactpersoon van je organisatie en kun je een aanvraag indienen.