Subsidie voor een fragmentvertaling in het Nederlands

Deze subsidie geeft literair vertalers de tijd om een fragmentvertaling te maken. Daarmee kun je anderstalig literair werk onder de aandacht brengen van uitgevers of mediatoren. Vertalers zijn immers de beste literaire ambassadeurs om uitgevers te benaderen.

Wie kan een subsidie voor een fragmentvertaling in het Nederlands aanvragen?

Ben je een vertaler in het Nederlands en wil je een anderstalig literair werk (anderstalig proza, kinder- en jeugdliteratuur, theater, poëzie, non-fictie of strips) vertalen? Dan kom je in aanmerking voor deze subsidie als je aan één van deze drie voorwaarden voldoet:

  • Je hebt de voorbije vijf jaar één of meerdere keren een projectbeurs voor een literaire vertaling of een stimuleringssubsidie voor vertalers van Literatuur Vlaanderen ontvangen.
  • Je hebt de voorbije tien jaar één van deze vertaalopleidingen succesvol afgerond:
    • de master Literair vertalen van de KU Leuven of de Universiteit Utrecht;
    • de Vertalersvakschool in Antwerpen;
    • een begeleidingstraject bij het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) (ontwikkelingstraject, mentoraat);
    • een korte cursus literair vertalen bij het ELV of de Vertalersvakschool voor een taal waarvoor geen meerjarige vertaalopleiding bestaat.
  • Je hebt één of meer vertaling(en) in een literair tijdschrift gepubliceerd of een begeleidingstraject doorlopen bij een professioneel literair festival.

Deadlines voor 2025

Er zijn geen vastgelegde deadlines, dus je kunt het hele jaar door een aanvraag indienen. Je kunt maximaal twee keer per jaar een subsidie voor een fragmentvertaling ontvangen.

Hoe kun je een subsidie aanvragen?

  • Lees altijd eerst aandachtig het reglement. Daarin staat onder andere wie een beurs kan aanvragen, waaruit een aanvraag bestaat, waarvoor je die kan gebruiken, hoe een aanvraag wordt beoordeeld.
  • Mail je dossier volledig, voorzien van de datum en handtekening naar esther@literatuurvlaanderen.be.
  • Alle essentiële informatie moet in je aanvraagdossier zitten. Je kunt via een url of een QR-code doorlinken naar andere informatie op het internet, maar die wordt niet beschouwd als deel van je aanvraag en telt dus niet mee bij de adviesvorming. 
  • Literatuur Vlaanderen neemt binnen twee maanden na de indiendatum een beslissing over de aanvraagdossiers. Geen mail ontvangen hierover? Check je spam en neem indien nodig contact met ons op. 

Hoe wordt je aanvraag beoordeeld?

Deze subsidies worden toegekend door het team van Literatuur Vlaanderen. We beoordelen je aanvraagdossier op basis van de kwaliteit en overtuigingskracht van je aanvraagdossier en de kwaliteit van de te vertalen brontekst.

Bij de beoordeling van het geheel van de aanvraagdossiers streeft Literatuur Vlaanderen naar diversiteit in doeltalen, genres, bronteksten en vertalers. Voor een inschatting van de literaire kwaliteit van de gekozen tekst kan Literatuur Vlaanderen een beroep doen op de eigen of externe expertise.

Documenten voor je aanvraag

Veelgestelde vragen

Ja, het blijft mogelijk om voor hetzelfde vertaalproject een aanvraag te doen voor een projectbeurs of een stimuleringssubsidie.