"Ik was van bij zijn eerste boek enthousiast over Pieters werk"

De ogen van uitgever Sofie Van Sande lijken altijd te stralen. Al 22 jaar geeft ze kinderboeken uit bij Lannoo. Wanneer de naam Pieter Gaudesaboos valt, begint Sofie enthousiast te vertellen. Uiteraard is ze tevreden dat zijn laatste boek goede verkoopcijfers haalt, maar ze is vooral trots op hun lange samenwerking. Op ongeveer hetzelfde moment rolden ze in het boekenvak, en samen hebben ze al meerdere bijzondere kinderboeken gerealiseerd.

Sofie Van Sande
©

Michiel Devijver | Iedereen Leest

Weet je nog hoe de eerste publicatie die je met Pieter maakte tot stand kwam? “Ik nam elke dag de trein vanuit Gent naar Lannoo in Tielt. Pieter woonde toen vlakbij het station Gent-Sint Pieters. Op een ochtend stak hij in de inkomhal van het station een grote, bruine omslag in mijn handen, met de vraag of ik wilde overwegen het boekidee dat erin zat uit te brengen. Ik ben het manuscript meteen beginnen lezen op de trein en ik herinner me nu nog mijn grote enthousiasme voor dit bijzondere boek. Het was ‘Roodlapje’, een gedurfd fotoboek waarin het verhaal van Roodkapje op een eigenzinnige manier opnieuw werd verteld. Toen ik op kantoor aankwam, ben ik meteen naar onze directeur Lieven Sercu gelopen om met hem mijn enthousiasme over ‘Roodlapje’  te delen en voor te stellen om het uit te geven.”

Ik ben het manuscript meteen beginnen lezen op de trein en ik herinner me nu nog mijn grote enthousiasme voor dit bijzondere boek.

‘Roodlapje’ werd in 2004 meteen genomineerd voor de Gouden Uil en won de boekenpluim. Had je dat verwacht? "Verwacht niet, maar ik geloofde wel heel sterk in het boek. Voorspellen hoe een boek onthaald zal worden, is en blijft complex. Nu is de context veranderd: bijzondere geïllustreerde boeken hebben meer hun eigen plaats in de literatuur verworven, maar er is nog werk aan de winkel. Ik ben erg blij met de gelijkwaardige behandeling van volwassen en jeugdliteratuur bij de Boon. Er is de Boon voor fictie en non-fictie en daarnaast de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ze dragen dezelfde naam en het prijzengeld is evenredig. Een belangrijk statement."

Wat heeft de Boon voor ‘Een Zee Van Liefde’ (2021) betekend voor Lannoo? "Het boek werd meteen na publicatie goed opgepikt. Er was bijvoorbeeld aandacht van de Grote Vriendelijke Podcast waarin kinderboekrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard  boeken bespreken. We merken ook dat een bekroning zich weerspiegelt in een stijging in nationale aandacht en verkoop, met al meer dan 16.000 verkochte exemplaren. Een bekroning kan ook de internationale verkoop een extra duwtje in de rug geven. Mijn collega Liesbeth De Bruyne, die deel uitmaakt van het team ‘internationale rechten’, kreeg positieve reacties van Denemarken tot in Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Indonesië. Op dit moment zijn de rechten al aan negen landen verkocht: Catalaans, Spaans, Duits, Chinees, Koreaans, Frans, Sloveens, Duits en Portugees."

Sofie Van Sande

Michiel Devijver | Iedereen Leest

Ik zou het jammer vinden als dit boek te beperkt wordt geïnterpreteerd. Dat doet afbreuk aan het universele karakter ervan.

Het centrale thema van het boek speelt in op het actuele maatschappelijke debat over ‘liefde is liefde’. Is dat een mogelijke verklaring van het succes? "Ik zou het jammer vinden als dit boek te beperkt wordt geïnterpreteerd. Dat doet afbreuk aan het universele karakter ervan. Op de achterflap staat een regenboogvlag, een verwijzing naar LGBTQIA+, maar ‘Een Zee Van Liefde,’ waarin een beer en een pinguïn verliefd worden op elkaar, is veel breder in te vullen. Beer en pinguïn komen misschien uit andere culturen of zijn verschillend in karakter. Dat de liefde overwint, dat is de universele en ook tijdloze boodschap. Of zoals het juryrapport van de Boon beschrijft: ‘Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker’.

Wie een blik werpt op de bibliografie van Pieter Gaudesaboos zal vanzelf afleiden dat hij graag onder de vleugels van Lannoo zit. Dat is geen toeval? "Pieter is oprecht, empathisch en grappig en hij is onwaarschijnlijk getalenteerd. Bovendien is Pieter super professioneel. Hij werkt gestructureerd en is zakelijk, zonder dat dit zijn creativiteit in de weg zit. Het is heerlijk om met hem samen te werken."

Sofie Van Sande
©

Michiel Devijver | Iedereen Leest

Samen boeken maken is een proces van geven en nemen, maar altijd in het belang van het verhaal en van de lezer.

Dat klinkt bijna te mooi voor woorden. Zijn er dan nooit discussies tussen jullie? "Natuurlijk zijn er af en toe discussies tussen Pieter en mij. Je moet creatieve en  inhoudelijke keuzes maken: een ander woord, een voorkeur voor papier, een stukje backstory… Dat kan van alles zijn. Samen boeken maken is een proces van geven en nemen, maar altijd in het belang van het verhaal en van de lezer."

In het bereiken van de lezer heb je als uitgever veel ervaring. Wat is jullie succesformule? "Een vaste formule heb ik niet. Bij Lannoo benaderen we elk boek anders. De tijden evolueren. Vroeger waren er meer personen zoals Annemie Leysen, die kinder- en jeugdliteratuur een prominente plaats gaf in haar programma’s op Radio 1 en Klara. De Morgen had zelfs een complete bijlage voor kinderen. Die aandacht is er vandaag jammer genoeg niet meer. Als uitgever kun je actief inzetten op social media. Ik denk dat je, wat Pieter met verve doet, ook als auteur promotie moet voeren. Zo geeft hij vaak auteurslezingen. Zijn lezingen laten zeker een indruk na. Het bereik is dan misschien minder groot dan op social media, maar de impact is onmiskenbaar."