Adviescommissie literair grensverkeer

De adviescommissie literair grensverkeer formuleert een inhoudelijk advies bij de subsidieaanvragen voor initiatieven die inzetten op het uitwisselen van literaire kennis tussen de verschillende delen van het Nederlandse taalgebied. Literatuur Vlaanderen ondersteunt deze initiatieven met subsidies voor literair grensverkeer.

Deze adviescommissie wordt elk jaar opnieuw en anders samengesteld. Ze bestaat telkens uit twee leden van andere adviescommissies van Literatuur Vlaanderen en twee leden van de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds. Daarnaast wordt er afwisselend een voorzitter uit Vlaanderen en een voorzitter uit Nederland aangeduid.

Samenstelling

Bas Kwakman is auteur en beeldend kunstenaar. Sinds 1990 werkt hij als organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en muziek en publiceert hij regelmatig in internationale media over deze disciplines. In 2014 schreef hij samen met Lies van Gasse het boek ‘Een stem van paardenhaar’, een werk dat er kwam naar aanleiding van zijn reis door Mongolië. Zijn meest recente uitgave is ‘Hotelkamerverhalen’, waarin zowel tekst als beeld van zijn hand zijn. Tot juli 2019 was Bas Kwakman directeur van Poetry International.

Vincent Coomans werkt in de bibliotheek van Kortrijk. Hij is initiatiefnemer van het project Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform voor jonge auteurs uit de regio Kortrijk. Daarnaast is hij de oprichter, coördinator en programmator van Memento Woordfestival, een driedaags literair festival in Kortrijk.

Lotte Dodion is dichter, performer en poëziemissionaris. Ook wanneer ze niet schrijft of optreedt, slingert ze poëzie en verwondering binnen in het leven van alledag: ze zet poëzieprojecten op waarin ze experimenteert met social design en mensen aan het schrijven krijgt. Zo richtte ze STUDIO HAIKU op, een mobiel atelier dat haiku-medailles maakt, persoonlijke odes aan de ‘atleten van het gewone leven’. Haar debuutbundel 'Kanonnenvlees' is meermaals herdrukt. 'Studio Haiku: een handleiding voor haiku-avonturiers’ is haar tweede boek en verschijnt in het voorjaar van 2022 bij Atlas Contact. Van 2017 tot 2021 was ze artistiek en zakelijk leider van de literaire organisatie VONK & Zonen.

Lies Wijnterp werkt als studieleider bij de opleiding Kunst en Economie en als onderzoeker bij het lectoraat Creatieve Maakprocessen en Ondernemerschap van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Daarnaast is ze producente, programmamaker en adviseur voor een aantal internationale film- en literatuurprojecten.

Tirsa With is stemactrice, schrijfster en marketeer. Ze studeerde cum laude af in de literatuurwetenschappen en nam deel aan het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ voor schrijvers van het Letterenfonds. In 2020 werd haar verhaal ‘Schrammen voel je tenminste’ gepubliceerd in de bundel ‘De goede immigrant’ van Uitgeverij Pluim. In opdracht van Uitgeverij Volt vertaalde ze ‘Brown Girl Dreaming’, de poëtische memoires van prijswinnend auteur Jacqueline Woodson. Voor dit boek sprak ze ook het audioboek in, en sindsdien groeit haar audioportfolio gestaag, met samenwerkingen met NOC NSF, het Stedelijk Museum en diverse uitgeverijen. Ze zet haar expertise in literaire performance en spoken-word ook in als adviseur voor het Amsterdam Fonds voor de Kunst, en ondersteunt Zaïre Krieger in het vertalen van de werken van Amanda Gorman, de Amerikaanse inauguratiedichter. Daarnaast is With werkzaam als digitale marketeer.