Adviescommissie literair grensverkeer

De adviescommissie literair grensverkeer formuleert een inhoudelijk advies bij de subsidieaanvragen voor initiatieven die inzetten op het uitwisselen van literaire kennis tussen de verschillende delen van het Nederlandse taalgebied. Literatuur Vlaanderen ondersteunt deze initiatieven met subsidies voor literair grensverkeer.

Deze adviescommissie wordt elk jaar opnieuw en anders samengesteld. Ze bestaat telkens uit twee leden van andere adviescommissies van Literatuur Vlaanderen en twee leden van de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds. Daarnaast wordt er afwisselend een voorzitter uit Vlaanderen en een voorzitter uit Nederland aangeduid.

Samenstelling

Lies Wijnterp werkt als studieleider bij de opleiding Kunst en Economie van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Daarnaast is ze producent, programmamaker en adviseur voor een aantal internationale film- en literatuurprojecten.

Tirsa With is (audio)maker, stemactrice, vertaler en schrijfster. Ze studeerde cum laude af in literatuurwetenschappen met haar scriptie over vrouwelijke seksualiteit in orale verhalentradities van de Surinaamse Marrongemeenschap. In 2020 werd haar verhaal ‘Schrammen voel je tenminste’ gepubliceerd in de bundel De goede immigrant van Uitgeverij Pluim. Momenteel maak ze in opdracht van Uitgeverij Volt een Nederlandse vertaling van Brown Girl Dreaming, de poëtische memoires van prijswinnend auteur Jacqueline Woodson. Daarnaast spreekt ze audioverhalen, audiotours en commercials in, onder meer voor Writers Unlimited en het Stedelijk Museum. Ze zet haar expertise in literaire performance en spoken-word ook in als adviseur voor het Amsterdam Fonds voor de Kunst.

Lidewijde Paris richtte na 25 jaar boekenvak in 2016 De Lees!ambassade op om literair lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier te promoten. Ze geeft lees!workshops, bespreekt boeken voor Max Nieuwsweekend en maandelijks een film in Het Filmhuis in Den Haag en het Ketelhuis in Amsterdam. Ze is docent aan de Schrijversvakschool Amsterdam en aan de HOVO.

Bas Kwakman is auteur en beeldend kunstenaar. Sinds 1990 werkt hij als organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en muziek en publiceert hij regelmatig in internationale media over deze disciplines. In 2014 schreef hij samen met Lies van Gasse het boek ‘Een stem van paardenhaar’, een werk dat er kwam naar aanleiding van zijn reis door Mongolië. Zijn meest recente uitgave is ‘Hotelkamerverhalen’, waarin zowel tekst als beeld van Bas’ hand zijn. Tot juli 2019 was Bas Kwakman directeur van Poetry International.

Vincent Coomans werkt in de bibliotheek van Kortrijk. Hij is initiatiefnemer van het project Letterzetter, een talentontwikkelingsplatform voor jonge auteurs uit de regio Kortrijk. Daarnaast is hij de oprichter, coördinator en programmator van Memento Woordfestival, een driedaags literair festival in Kortrijk.