Talentontwikkeling voor auteurs, illustratoren en vertalers

Met een talentonwikkelingsbeurs kun je als startende of ervaren auteur, illustrator of vertaler een deel van je kosten voor je artistieke of professionele verdieping en ontwikkeling financieren. Het kan gaan om inhoudelijk-creatieve of zakelijke verdieping: deelname aan cursussen en opleidingen, een coaching of een onderzoeksreis. Per jaar kun je maximaal 2.500 euro subsidie krijgen voor één of meerdere projecten. Voor een project in het buitenland kun je maar één keer per jaar een beurs ontvangen.

Wie kan een talentontwikkelingsbeurs aanvragen?

Je bent als auteur, vertaler of illustrator professioneel actief in het literaire veld, je wilt bouwen aan je carrière en je voldoet aan een van de onderstaande criteria:

  • Je diende eerder al een aanvraag in voor een van de volgende beurzen van Literatuur Vlaanderen of hebt een van de volgende beurzen ontvangen: werkbeurzen voor auteurs en illustratoren, projectbeurzen of stimuleringssubsidies voor (beginnende) literair vertalers.
  • Je bent opgenomen in de databank van geaccrediteerde literair vertalers uit het Nederlands van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds. Als vertaler uit het Nederlands kun je geen aanvraag indienen voor een onderzoeksreis of coaching voor de vertaling van een boek van een Nederlandse auteur.
  • Je bent opgenomen op de website auteurslezingen.be.
  • Als geen van de bovenstaande criteria op jou van toepassing is, stuur je een artistiek cv mee waarin je aantoont dat je professioneel actief bent als auteur, illustrator of vertaler. 

Deadlines voor 2025

Er is één aanvraagronde per maand. De deadline is telkens de eerste dag van de maand, ook als die in het weekend of op een feestdag valt. Dien je aanvraag ten minste zes weken voor de start van het project, de vorming of de reis in.

Hoe kun je een talentontwikkelingsbeurs aanvragen?

  • Lees altijd eerst aandachtig het reglement. Daarin staat onder andere wie een beurs kan aanvragen, waaruit een aanvraag bestaat, waarvoor je die kan gebruiken, hoe een aanvraag wordt beoordeeld en wanneer je een aanvraag kunt indienen.
  • Mail je dossier volledig, voorzien van de datum en handtekening naar dienjeaanvraagin@literatuurvlaanderen.be:
    • een pdf met je dossier, voorzien van datum en handtekening;
    • eventueel een video van maximaal 5 minuten voor het inhoudelijke deel;
    • een Excel-bestand met je begroting.

Nadat je je aanvraag hebt ingediend, krijg je twee mails:

  1. Wanneer we jouw e-mail in goede orde ontvangen, vind je meteen een automatische bevestigingsmail in je mailbox.
  2. Ten laatste twee weken na de deadline krijg je een mail met informatie over de verdere procedure. Deze e-mail wordt verstuurd wanneer je aanvraag in behandeling werd genomen. Niks ontvangen? Check je spam en neem indien nodig contact met ons op. 

Let op: Dien je je aanvraag te laat in, dan kun je geen subsidie krijgen. De verzenddatum van je mail geldt als bewijs.

Vervolgens wordt je aanvraag beoordeeld op basis van een aantal criteria. Je leest alle criteria in het reglement. Naargelang de aard van het project kan Literatuur Vlaanderen expertise inwinnen bij (leden van) haar adviescommissies. Uiterlijk zes weken na de maandelijkse deadline laat Literatuur Vlaanderen weten wat het subsidiebesluit is.

Documenten voor je aanvraag

Documenten voor verslaggeving

Veelgestelde vragen

Ja, de talentontwikkelingsbeurzen zijn er zowel voor auteurs en illustratoren als voor vertalers in én uit het Nederlands. Als vertaler uit het Nederlands kun je niet aanvragen voor een onderzoeksreis of coaching voor de vertaling van een boek van een Nederlandse auteur.

Aanvragers die in Nederland wonen, wenden zich tot het Nederlands Letterenfonds, dat een vergelijkbare subsidieregeling heeft (de ontwikkelbeurzen). Je kunt slechts bij één van beide organisaties een aanvraag indienen.

De subsidieregeling van het Nederlands Letterenfonds staat niet open voor vertalers uit het Nederlands. Woon je in Nederland en ben je literair vertaler uit het Nederlands, dan kun je dus alsnog bij Literatuur Vlaanderen een talentontwikkelingsbeurs aanvragen.

Met een talentontwikkelingsbeurs kun je verschillende soorten kosten betalen, bijvoorbeeld de factuur van een coach, het inschrijvingsgeld voor een cursus of een overnachting voor literair onderzoek in het buitenland. Literatuur Vlaanderen betaalt 80% per factuur terug, tot het maximum bepaald in het reglement. We vinden het belangrijk dat aanvragers ook zelf mee investeren in hun ontwikkelingstraject. Daarom wordt een eigen inbreng van 20% gevraagd. Andere subsidies gelden niet als eigen inbreng.

Als auteur/illustrator/vertaler kun je jezelf niet uitbetalen met een talentontwikkelingsbeurs. Je kunt de talentontwikkelingsbeurs bijvoorbeeld wel inzetten om een coach onder de arm te nemen of het inschrijvingsgeld voor een opleiding te betalen.

Auteurs en illustratoren kunnen wel een beroep doen op de werkbeurzen, waarmee hen tijd en ruimte geboden wordt om te werken aan nieuwe creaties.