Startende of ervaren auteurs, illustratoren en vertalers kunnen met een talentontwikkelingsbeurs investeren in artistieke of professionele verdieping en ontwikkeling. Maar wat begrijpt Literatuur Vlaanderen precies onder talentontwikkeling en wie kan dit aanvragen? Welke aanvragen komen in aanmerking komen en welke niet?

Wat is talentontwikkeling?
Onder talentontwikkeling begrijpt Literatuur Vlaanderen dat een literaire maker zich inhoudelijk-creatief of zakelijk bijschoolt of verdiept, om sterker te staan in de verdere uitbouw van de carrière. Zowel beginnende als ervaren literaire makers kunnen een aanvraag indienen voor deze financiële ondersteuning.
Artistiek cv
Het is niet zo dat je al minstens één publicatie moet hebben, zoals bij een werkbeurs. Wel beschrijf je in een artistiek cv welke eerste stappen je al hebt gezet in het literaire veld en welk professioneel traject je al hebt afgelegd als auteur, illustrator of vertaler. Daarin licht je niet alleen je artistieke verwezenlijkingen toe, maar ook je ambitie en visie.
Beoordeling
In 2024 was er een budget van 60.104 euro voor talentontwikkelingsbeurzen. Van de 64 aanvragen werden er daarmee 44 gehonoreerd. Traditioneel zijn er veel aanvragen voor de talentontwikkelingsbeurzen. Daarom worden aanvragen streng beoordeeld, rekening houdend met het totaal beschikbare budget. De aard van de aanvraag en het artistiek cv dienen als belangrijke criteria om de subsidie al dan niet toe te kennen. Op onze website vind je het volledige reglement en lees je aan welke literaire makers eerder een talentontwikkelingsbeurs werd toegekend.
Waarvoor kun je de subsidie (niet) gebruiken?
Per jaar kun je maximaal 2.500 euro subsidie krijgen voor één of meerdere projecten. Voor een project in het buitenland kun je maar één keer per jaar een beurs ontvangen. Je kunt de subsidie gebruiken om je cursussen en opleidingen te financieren, maar ook voor coaching of voor een onderzoeksreis.
Aanvragen voor opleidingen aan centra voor volwassenenonderwijs (CVO), voor inschrijvingsgeld voor de Vertalersvakschool, voor auteursresidenties en voor voltijdse opleidingen aan academies komen niet in aanmerking voor de subsidie.

Ik vroeg en kreeg subsidie voor manuscriptbegeleiding door Manon Uphoff en Iris van Vliet. Het was motiverend en leerrijk om samen met deze twee getalenteerde coaches grondig aan de slag te gaan met het verhaal dat ik wil vertellen. De begeleiding voelde als een soort van “volwassen worden” als schrijver. De groei die het manuscript doorgemaakt heeft, in kwaliteit en in aantal woorden, had ik zonder de coaching nooit kunnen waarmaken. Niet alleen het coachingstraject, maar ook het toegekend krijgen van deze subsidie, heeft mij enorm gesterkt in het vertrouwen in mezelf, om niet op te geven en te blijven creëren.
Nele Peeters