Literaire canon

Waar komt 'Vlaamse literatuur' vandaan? Wat is ons literair verleden? Dat brengen Literatuur Vlaanderen en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in kaart met een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief.  

©

MAT

Menukaart

De canon toont aan welke boeken er in Vlaanderen als essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur worden beschouwd: van Hendrik van Veldeke tot Hendrik Conscience, van Hadewijch tot Hella Haasse. Het is geen in beton gegoten inventaris van zogenaamd verplichte literatuur, wel een menukaart die de smaak van vandaag toetst aan de literaire keuken van ons verleden. 

Iedere vijf jaar wordt de lijst onderworpen aan een onderhoud. Sommige titels verdwijnen, en andere maken hun opwachting. Een eerste update kwam er midden 2020.

Bij die update lanceerde de canoncommissie ook een open oproep om, rekening houdend met de gehanteerde criteria, haar eigen 'blinde vlek' te vullen. De commissie is zich bewust van de uitsluitingsmechanismen en discriminaties die historisch mee hebben bepaald welke werken op haar tafel zijn terechtgekomen (en welke niet). 

Met de open plek wil de commissie het debat over de literaire canon stimuleren. Ze belooft daarvoor ook tijd en plaats vrij te maken tijdens allerlei toekomstige evenementen. Het uiteindelijk doel is een literaire canon die permanent en duurzaam wordt vernieuwd en gecorrigeerd en die in een nabije toekomst superdivers zal worden.

Leidraad

De canon is een gids, een inspiratie en een belangrijke schakel in een beleid van leesbevordering. Hij is een leidraad voor leraren, leesclubs, bibliothecarissen, uitgevers, theatermakers, cultuurministers, televisiemakers en andere lezers.

De KANTL beheert de website van de literaire canon en organiseert daarnaast geregeld activiteiten voor een breed publiek rond de 50+1 klassiekers. Ook vinden studiedagen voor leerkrachten plaats die hen inspireren om literair erfgoed op een boeiende manier in de klas in te zetten.

In beeld

Tekenaar MAT maakte bij elke titel van de canon een cartoon. 

Collage literaire canon
©

MAT