Literaire canon

Waar komt 'Vlaamse literatuur' vandaan? Wat is ons literair verleden? Dat brengen Literatuur Vlaanderen en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in kaart met een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief.  

©

MAT

Menukaart

De canon toont aan welke boeken er in Vlaanderen als essentiële werken uit de Nederlandstalige literatuur worden beschouwd: van Hendrik van Veldeke tot Hendrik Conscience, van Hadewijch tot Hella Haasse. Het is geen in beton gegoten inventaris van zogenaamd verplichte literatuur, wel een menukaart die de smaak van vandaag toetst aan de literaire keuken van ons verleden. 

Iedere vijf jaar wordt de lijst onderworpen aan een onderhoud. Sommige titels verdwijnen, en andere maken hun opmaak. De volgende revisie is gepland voor 2020.

Leidraad

De canon is een gids, een inspiratie en een belangrijke schakel in een beleid van leesbevordering. Hij is een leidraad voor leraren, leesclubs, bibliothecarissen, uitgevers, theatermakers, cultuurministers, televisiemakers en andere lezers.

De KANTL beheert de website van de literaire canon en organiseert daarnaast geregeld activiteiten voor een breed publiek rond de 50+1 klassiekers. Ook vinden studiedagen voor leerkrachten plaats die hen inspireren om literair erfgoed op een boeiende manier in de klas in te zetten.

In beeld

Tekenaar MAT maakte bij elke titel van de canon een cartoon. 

Cartoons literaire canon
©

Mat

Ook interessant