Auteursresidenties in het secundair onderwijs

Literatuur Vlaanderen start met een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. Het initiatief past in het bredere Leesoffensief voor Vlaanderen: maar liefst 50 acties moeten een antwoord bieden op de uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan op het vlak van lezen.

Een auteursresidentie is een intensief traject waarbij de focus specifiek ligt op zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers. Een auteur gaat een semester lang in een school met de leerlingen aan de slag rond lezen én schrijven. Eerder onderzoek toonde immers al aan dat je door te schrijven met moeilijke of niet-lezers de algemene leesvaardigheden ook versterkt. Creatief schrijven kan dus indirect leesbevorderend werken.

Literatuur Vlaanderen wil in het schooljaar 2022-2023 een twintigtal trajecten opzetten, en in het schooljaar 2023-2024 nog eens dertig. Dit project komt tot stand met steun van de Vlaamse Regering. Er wordt nadrukkelijk ingezet op aansluiting bij de 16 sleutelcompetenties van de vernieuwde eindtermen.

Voor wie?

  • Auteurs, bij voorkeur met relevante ervaring (bijvoorbeeld met het onderwijs, met creatief schrijven of met het geven van lezingen).

  • TSO- en BSO-scholen in Vlaanderen en Brussel. De doelgroep zijn leerlingen uit de tweede of derde graad van een TSO- of BSO-opleiding.

Deadlines

De aanmeldingen voor een traject in het schooljaar 2022-2023 zijn afgesloten. Blijf je graag op de hoogte als de oproep voor het schooljaar 2023-2024 gelanceerd wordt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Documenten

Interesse om deel te nemen aan dit project? Lees dan vooraf zeker goed de volledige oproep door. Je vindt deze hieronder.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze documenten nog vragen? Neem dan contact op met Noa Heyndrickx, via noa@literatuurvlaanderen.be of +32 3 361 11 63.

Auteursresidentie in beeld

In 2018 liep er al een pilootproject met auteur Fikry El Azzouzi in de Spectrumschool in Deurne. Hieronder zie je hoe dat ging en wat de meerwaarde van een auteursresidentie kan zijn.