Update: corona en auteurslezingen

Coronavirus 27 maart 2020

De maatregelen die de overheid nam om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook voor de auteurslezingen verregaande gevolgen. We brengen je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wat je zelf kunt doen als een geplande lezing geannuleerd wordt.

Geplande lezingen kunnen niet plaatsvinden. Wat nu?

Minstens tot en met 30 juni worden alle recreatieve activiteiten geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn. Dat zijn de richtlijnen van de overheid. Daarom annuleren we alvast alle aanvragen voor gesubsidieerde lezingen voor die periode.

We willen iedereen aanmoedigen om te proberen de lezingen op een later moment in te plannen. Bekijk zeker wat mogelijk is samen met de organisator of auteur met wie je afspraken maakte.

Wat als de lezing definitief geannuleerd wordt?

Helaas is het niet altijd mogelijk om de lezing opnieuw in te plannen. De lezing moet dan definitief geannuleerd worden en dat betekent inkomensverlies voor auteurs. Literatuur Vlaanderen wil dit inkomensverlies deels opvangen. Auteurs kunnen ervoor kiezen om voor definitief geannuleerde lezingen tóch de subsidie van 100 euro te laten uitbetalen. Dit kan onder bepaalde voorwaarden tot 30 september 2020.

Waar kun je terecht met vragen over de (financiële) impact van de coronacrisis?

De website van Cultuurloket bundelt nuttige informatie over de gevolgen van de coronacrisis, specifiek voor de cultuursector. De organisatie heeft ook een Coronalijn waar je terecht kunt voor juridisch en zakelijk advies op maat. Van maandag tot vrijdag tussen 10u en 18u kun je je vragen stellen via het nummer 02 534 18 24.

Daarnaast ontwikkelde Cultuurloket samen met het departement Cultuur, Jeugd en Media een document met vragen en antwoorden en vind je op hun website ook twee webinars terug.

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) plaatste op haar website een overzicht van de voorziene overheidsmaatregelen en de relevantie daarvan voor auteurs en vertalers.

Bereikbaarheid team auteurslezingen

Het team auteurslezingen blijft uiteraard ter beschikking voor al je vragen over auteurslezingen. Voorlopig werken we van thuis uit en zijn we dus niet telefonisch bereikbaar. Stel je vraag via info@auteurslezingen.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.