Auteursontmoetingen: een grote meerwaarde voor de allerkleinsten

Auteurslezingen 07 oktober 2021

Als het om lezen en voorlezen gaat is de boodschap: ‘Begin zo vroeg mogelijk.’ Hoe vroeger je met voorlezen en boekgewenning begint, hoe groter de impact op het kind. Als ouder, kinderbegeleider of leerkracht kun je uiteraard zelf op allerlei manieren aan de slag. Maar een bezoek van een auteur of illustrator kan voor de allerkleinsten nog extra bijzonder zijn. Met een nieuwe brochure wil Literatuur Vlaanderen lezingen voor peuters en kleuters in de kijker zetten en scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven en andere organisatoren inspireren om dit jonge publiek niet alleen te laten kennismaken met boeken maar ook met hun makers.

Cover brochure 'Genieten van boeken'

Een lezing voor peuters?

Een auteurslezing voor jonge kinderen is natuurlijk geen traditionele lezing. Het kan gaan om voorleesmomenten, vertelsessies, workshops aan de hand van een boek, ja, zelfs mini-concertjes.

Een auteur of illustrator kan het verhaal uit het boek vertellen terwijl hij of zij live illustreert. Ook voor de allerjongsten zijn er fijne manieren om een verhaal te tonen, denk bijvoorbeeld aan de kamishibai.

Het is altijd leuk als er iemand in de klas komt voorlezen. Maar als het de auteur zelf is, is dat toch extra bijzonder!

KSD Basisschool Campus Voorzienigheid in Diest over een lezing van Annemie Berebrouckx

Bij prentenboeken is de rol van de illustrator vaak even groot als die van de auteur, zeker bij boekjes voor de allerkleinsten. Een lezing van een illustrator is dus altijd een goed idee. Het spreekt voor jonge kinderen erg tot hun verbeelding wanneer hun favoriete personage zomaar uit de losse pols van een illustrator op een bord wordt getekend.

Ontmoetingen met korting

In de brochure ‘Genieten van boeken’ stellen we tien auteurs(duo’s) en illustratoren voor die je met een korting van 100 euro kunt uitnodigen voor een lezing. Via auteurslezingen.be vind je nog veel meer auteurs en illustratoren terug die lezingen geven voor jonge kinderen met subsidie van Literatuur Vlaanderen. Kun je niet kiezen of heb je vragen over de praktische kant van je aanvraag? Dan kun je terecht bij het team auteurslezingen via info@auteurslezingen.be of 03 270 31 60.