Vlaamse auteurs verrijken Duitstalige boekenkast

De wereld in 05 juli 2023
©

Gert Mothes

‘De Gentse feesten van het boek’. Zo omschrijft Diego Rodriguez, die het team internationale promotie en projecten ondersteunt, de voorbije Leipziger Buchmesse. Een toevallig gesprek met een standenbouwer die er al opbouwde toen de DDR nog bestond,  meer dan 30 jaren geleden dus, beaamt Diego’s gevoel. ‘De bezoekers staan zo centraal in deze beurs, dat het lijkt alsof de beurs van hen is’, vult hij aan.

Stijlvol en bescheiden 

Maar er viel nog veel meer te ontdekken in Leipzig. Diego was sterk onder de indruk van de stijlvolle, bescheiden en toch zichtbare aanwezigheid van ‘alles außer flach’: een campagne die het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen samen organiseren als gastland van de Duitse boekenbeurs in 2024. Deze editie was het gastlandschap nog in handen van Oostenrijk, maar mocht het publiek alvast een voorsmaakje genieten.   

Katrin Konst (links) van de Nederlandse ambassade en Diego Rodriguez (rechts) op de Leipziger Buchmesse 2023.

Veelbelovende vertaalcijfers 

Het Duitstalige leespubliek lijkt de weg naar literatuur uit Vlaanderen goed te vinden sinds het gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Dat bewijzen ook de 60 vertalingen die tussen 2021 en 2024 verschenen of verwacht worden. Nu is het tijd om de nieuwe generatie auteurs aan het Duitse publiek voor te stellen. Yannick Geens, coördinator van het gastlandschap bij Literatuur Vlaanderen, benadrukt dat de campagne de verscheidenheid van Nederlandstalige literatuur in verschillende genres in de verf wil zetten: strips, poëzie, kinder- en jeugdliteratuur, theatertekst… ‘Via een goede samenwerking met de Vlaamse Vertegenwoordiging in Berlijn, lokale cultuur- en literatuurhuizen én Duitstalige uitgevers zorgen we ervoor dat alles außer flach in Leipzig niet onopgemerkt voorbijgaat.’

Leipzig gastlandschap 2024

Paul Hermans van Literatuur Vlaanderen (staand links) en Tiziano Perez van het Nederlands Letterenfonds (staand rechts) op de Leipziger Buchmesse 2023 voor 'alles außer flach’.

Recente poëzie-optredens in Duitsland

Vorig weekend was Lies Van Gasse te gast op het Sommerfest van Leipzigs’ Literaturhaus, Maarten Inghels wordt ontvangen op het Bremense Poetry on the Road en Charlotte Van den Broeck staat in het programma van het 24ste poëziefestival in Berlijn.