Flirt Flamand opnieuw een succes

In de kijker 11 maart 2020

Op 7 maart 2020 werd Vlaamse literatuur voor de tweede keer in de kijker gezet op de Foire du Livre de Bruxelles. In 2019 gebeurde dat met een indrukwekkend vierdaags eregastprogramma dat op veel bijval kon rekenen. Ook dit jaar wisten auteurs uit Vlaanderen het tweetalige bezoekerspubliek te charmeren.

Volle zaal

‘Wat fijn dat Flirt Flamand hier terug is!’ klonk het bij heel wat bezoekers. Op de stand bleven de hele dag door maar weinig stoelen leeg. Bij enkele items uit het programma waren er zelfs zitplaatsen te kort en luisterde het publiek vanaf het gangpad.

Ook voor de auteurs was het een heel fijne ervaring. Zo wisten illustratoren Benjamin Leroy en Merel Eyckerman jong en oud te boeien met een live-tekensessie waarin de personages uit hun boeken elkaar ontmoetten. Het publiek kreeg via een hoofdtelefoon in het Nederlands of in het Frans een bijhorend verhaal voorgelezen. ‘We hebben dit nog nooit eerder gedaan, maar het is zeker voor herhaling vatbaar,’ zei het duo achteraf.

Voor stripauteur Simon Spruyt was de Franstalige context dan weer niet echt nieuw: ‘Ik geef meer interviews in het Frans dan in het Nederlands. Aan Franstalige kant is er naar mijn gevoel een veel sterkere stripcultuur en is het publiek voor strips ook diverser.’

Flirt Flamand 2020 - sfeerbeelden 1
©

Bob Van Mol

Tweetalig programma

Flirt Flamand bood net als vorig jaar een volledig tweetalig programma aan. Alle auteurs uit het programma hebben het gesprek in het Frans gevoerd omdat het publiek van de Foire du Livre de Bruxelles overwegend Franstalig is. Nederlandstalige bezoekers konden gebruik maken van een hoofdtelefoon. Twee tolken zorgden afwisselend voor een live vertaling.

‘Het mooiste moment voor mij was het interview met Tom Lanoye en Stefan Hertmans,’ gaf Marie-Caroline, een van de twee tolken, achteraf aan. ‘Het is bijzonder om schrijvers van dit kaliber te mogen vertalen, over onderwerpen die zowel filosofisch als actueel zijn, terwijl het gesprek toch ook doorspekt is met humor. Lieve Joris is uiteraard ook een erg interessante auteur, en eigenlijk waren gewoon alle sprekers heel boeiend. Het was een gedenkwaardige dag!’

Flirt Flamand 2020 - sfeerbeelden 2
©

Bob Van Mol

Veel dank aan de voortreffelijke tolken Marie-Caroline van Seggelen en Marianne de Susbielle, en uiteraard aan alle auteurs, moderatoren en collega’s die Flirt Flamand mee mogelijk maakten.