Het favoriete woord van vertaler Gerd Busse: "Een zjat koffie"

Vertalershuis 11 april 2024

Elke maand vragen we aan een bewoner van het Vertalershuis wat zijn of haar favoriete Nederlandse woord of uitdrukking is. Gerd Busse (Nederlands-Duits) nomineert deze maand "een zjat koffie".

“Toen ik de vorige keer in het Vertalershuis kwam, vroeg Karen van Literatuur Vlaanderen me ter begroeting of ik ‘een tas koffie’ wilde. Ik vroeg verbaasd of ze ‘een kop koffie’ bedoelde, want ‘tas’ had ik nog nooit gehoord, hoewel het in het Duits ook ‘eine Tasse Kaffee’ is. Karen antwoordde dat je dat hier inderdaad weleens zegt, dus ‘een tas’ in plaats van ‘een kop’ of ‘een kopje’."

"Toen ik begin april Joris van Literatuur Vlaanderen ontmoette, vertelde die me dat als ik het echt goed wilde doen, ik van ‘een zjat koffie’ moest spreken, want dat zou pas echt Antwerps zijn. Dat heb ik gelijk in een chic café hier in Antwerpen getest, maar het werd helaas niet begrepen, omdat de bediening alleen Engels sprak. Dus werd het, zoals ik het ook al van Amsterdam gewend ben, ‘a cup of coffee’.”

Maak kennis met Gerd Busse

Gerd Busse is vertaler en literair scout voor Duitse en Nederlandse uitgeverijen. In de afgelopen dertig jaar vertaalde hij meer dan zestig boeken uit het Nederlands in het Duits, waaronder werk van Willem Elsschot, Eric de Kuyper, Frank Westerman, Karel van het Reve, Rutger Bregman en J.J. Voskuil. Tijdens zijn verblijf in het Vertalershuis de eerste helft van april werkte hij aan zijn vertaling van 'Alles voor Vincent: Het leven van Jo van Gogh-Bonger' voor Verlag Herder.

Over het vertalershuis

Vertalers uit het Nederlands zijn de beste ambassadeurs voor onze literatuur in het buitenland. Literatuur Vlaanderen hecht dan ook veel belang aan een goede ondersteuning van literair vertalers. Zo verwelkomt ze elke maand twee tot vier vertalers in het Vertalershuis in hartje Antwerpen. Daar kunnen ze rustig werken aan hun vertalingen en zich onderdompelen in de Vlaamse cultuur en de gesproken taal. De werking van het Vertalershuis wordt mee mogelijk gemaakt door de stad Antwerpen.