Ilja Leonard Pfeijffer en Erna Sassen winnen de Boon

In de kijker 26 maart 2024

Op 26 maart werd op een feestelijke prijsuitreiking in de Warande in Turnhout bekendgemaakt wie de Boon in ontvangst mochten nemen.

  • De jury voor fictie en non-fictie koos 'Alkibiades' (De Arbeiderspers)​ van Ilja Leonard Pfeijffer als winnaar.
  • 'Neem nooit een beste vriend' (Leopold) van Erna Sassen en Martijn van der Linden kwam als favoriet van de jury voor kinder- en jeugdliteratuur uit de bus.

Beide winnaars krijgen elk 50.000 euro en een zilveren zegelring, gemaakt door Jero Goudsmid uit Oostende. 

De vakjury over de winnaars

De vakjury over 'Alkibiades'

"Ilja Leonard Pfeijffer schreef met ‘Alkibiades’ een onvergelijkbaar boek. Het is een gefictionaliseerde biografie (mét notenapparaat). Een avonturenroman zonder grenzen en een filosofisch en politiek traktaat over onze moeilijke omgang met democratie. Het boek daagt de lezer uit en laat hem geen keuze: het is zwemmen of verzuipen. Wie de overkant haalt, draagt het boek voor altijd met zich mee." 

De vakjury over 'Neem nooit een beste vriend'

"De jury sloot 'Neem nooit een beste vriend' van Erna Sassen en Martijn van der Linden net dat tikkeltje meer in het hart, met een gevoel dat op verliefdheid leek. Hoe alles lijkt te kloppen aan dit boek, hoe je het wilt vastpakken voor een volgende leesbeurt, hoe het je raakt en gelukkig maakt, in zijn samenspel tussen tekst en illustratie. Zijn zwierig gewiekste compositie, zijn schijnbare gemak en flair, en de authentiek vertolkte stem van het hoofdpersonage."

Publiek stemt op Ilja Leonard Pfeijffer en Elvis Peeters 

Mediapartners VRT en De Standaard ontvingen heel wat stemmen voor de publieksprijs, georganiseerd door Vermeylenfonds en Davidsfonds. 

  • In de categorie fictie en non-fictie volgde het publiek de vakjury en kreeg 'Alkibiades' (De Arbeidersper​s)​ van Ilja Leonard Pfeijffer het merendeel van de uitgebrachte stemmen. 
  • In de categorie kinder- en jeugdliteratuur bekroonde het publiek 'Kijk dan toch' (Lannoo) van Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck. Voor deze laatste is het de tweede keer op rij. Vorig jaar won hij samen met Bart Moeyaert de publieksprijs voor 'Morris' (Querido).  

 De publiekslievelingen ontvangen elk 5.000 euro.

Afspraak in Leuven voor de Boon 2025

Zet alvast 25 maart 2025 in je agenda! Dan worden de volgende Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt in gaststad Leuven. Het belooft wederom een zeer rijk boekjaar te worden. 

De jury's, met nieuwe voorzitters, zijn al volop aan het lezen geslagen. Els Dottermans wordt juryvoorzitter fictie en non-fictie en Elisabeth Lucie Baeten neemt deze taak op zich voor de jury kinder- en jeugdliteratuur.