Timing Toneelschrijfprijs 2024 bekend

In de kijker 21 maart 2024
©

Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

De Toneelschrijfprijs brengt de Nederlandstalige toneelschrijfkunst onder de aandacht. Inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2024 kunnen vanaf maandag 3 juni 2024 tot uiterlijk 31 augustus 2024 worden ingestuurd via een open oproep die later volgt. Deze editie van de prijs wordt uitgereikt in Amsterdam tijdens het Shakespeare is Dead festival in april 2025. 

De Toneelschrijfprijs in 2024 

Voor de uitreiking van deze editie van de Toneelschrijfprijs werken we samen met Shakespeare is Dead: een festival in het Nederlandse taalgebied dat focust op toneelschrijfkunst. Het festival zet de hedendaagse Nederlandstalige toneelauteur in de schijnwerpers en fungeert daarnaast als ontmoetingsplaats voor de ontdekking van werk uit andere talen en culturen.  

De Toneelschrijfprijs 2024 bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 voor het eerst is opgevoerd. Het aanmeldloket voor inzendingen opent later dit jaar in de vorm van een open oproep. Daarin delen we ook meer informatie over de aanmeldprocedure, voorwaarden, selectiecriteria en jury. 

Over de Toneelschrijfprijs 

De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in het afgelopen kalenderjaar in première ging. Kinder- en jeugdtheater zijn daarbij nadrukkelijk inbegrepen. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. 

De prijs is een samenwerking tussen de Taalunie, het Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen. De praktische organisatie valt om beurten in handen van Literatuur Vlaanderen en het Fonds Podiumkunsten. In 2024 ligt de organisatie in handen van het Fonds Podiumkunsten.

Logo's partners Toneelschrijfprijs

Vragen 

Heb je vragen over de Toneelschrijfprijs 2024? Neem dan contact op met Suzanne Jansen via s.jansen@fondspodiumkunsten.nl.