Oproep: auteurs en scholen gezocht voor residenties schooljaar 2022-2023

In de kijker 01 maart 2022

Literatuur Vlaanderen start met een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. Het is de bedoeling om in het schooljaar 2022-2023 een twintigtal trajecten op te zetten, en in het schooljaar 2023-2024 nog eens dertig. Literatuur Vlaanderen is nu op zoek naar auteurs en scholen die zich voor een dergelijk traject willen engageren.

Auteur Fikry El Azzouzi begeleidt leerlingen van de Spectrumschool in Deurne (2018).

 Auteur Fikry El Azzouzi begeleidt leerlingen van de Spectrumschool in Deurne (2018).

©

Michiel Devijver

Wat is een auteursresidentie?

Een auteursresidentie is een intensief traject waarbij de focus specifiek ligt op zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers. Een auteur gaat een semester lang in een school met de leerlingen aan de slag rond lezen én schrijven. Eerder onderzoek toonde immers al aan dat je door te schrijven met moeilijke of niet-lezers de algemene leesvaardigheden ook versterkt. Creatief schrijven kan dus indirect leesbevorderend werken.

Dit initiatief past in het bredere Leesoffensief voor Vlaanderen: maar liefst 50 acties moeten een antwoord bieden op de uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan op het vlak van lezen. De auteursresidenties komen tot stand met steun van de Vlaamse Regering. Er wordt nadrukkelijk ingezet op aansluiting bij de 16 sleutelcompetenties van de vernieuwde eindtermen.

Wie zoeken we?

Literatuur Vlaanderen zoekt auteurs die zich een semester lang willen engageren. Als je relevante ervaring kunt voorleggen (bijvoorbeeld met het onderwijs, met lesgeven in creatief schrijven of met het geven van lezingen) dan is dat zeker een pluspunt.

Daarnaast zijn we ook op zoek naar TSO- en BSO-scholen in Vlaanderen en Brussel. Het project richt zich tot leerlingen uit de tweede of derde graad van een TSO- of BSO-opleiding.

Interesse?

Lijkt dit project jou (of je school) op het lijf geschreven? Lees dan eerst de uitgebreide oproep grondig door. Je vindt er meer informatie over wat het project inhoudt, welke ondersteuning je mag verwachten én wat wij van jou verwachten.

Aanmelden

De oproepronde voor schooljaar 2022-2023 is afgesloten. Twintig auteurs en scholen zijn van start gegaan

Vragen?

Met vragen kun je terecht bij Noa Heyndrickx, via noa@literatuurvlaanderen.be of +32 3 361 11 63.