Op zoek naar sporen van Ward Zwart

In de kijker 11 maart 2021
Haas en Gaai door Ward Zwart
©

Ward Zwart

Ward Zwart - stripauteur, zinemaker, kunstenaar, muzikant, illustrator - was niet te vatten in één woord. Na zijn overlijden eind oktober 2020 hadden Ephameron, Ignace Cami en Enzo Smits het gevoel dat het universum dat Ward gecreëerd had deels onderbelicht bleef. Daarom stelden ze samen een legende op Wards werk: Sporen.

Waarom Sporen? 

Sporen is een uitnodiging voor het grote publiek om kennis te maken met de vele sporen die Ward Zwart achterliet. Het naslagwerk bevat onderlinge verwijzingen, voetnoten en links om verder te grasduinen. Je wandelt door eens dens bos vol bomen en struiken, over paden en weggetjes, langs greppels en grachten, op zoek naar een afdruk van Ward Zwart.

Ward Zwart Illustratie
©

Ward Zwart

Wie was Ward Zwart?

De Antwerpse Ward Zwart (1986-2020) was een eigenzinnige kunstenaar, gekend van zijn prachtige potlood- en houtskooltekeningen. Hij maakte furore in het undergroundcircuit als zinemaker, illustreerde voor kranten en tijdschriften, creëerde kunstperformances gedrenkt in azijn en spoken word, maakte boeken en ontwierp petten, pins en concertposters. Hij bracht enkele stripboeken uit waaronder Wolven (2016), samen met Enzo Smits en Ik kom van ver, maar blijf niet lang (2020). In Wards werk heerst vaak een melancholische en soms nostalgische sfeer, waarin humor als tegengewicht voor de vaak donkere uitstraling fungeert. Als geen ander zag hij de schoonheid in kleine dingen.

Extraatje: gedicht

Samen met Charlotte Van den Broeck maakte Ward Zwart in opdracht van Literatuur Vlaanderen in 2020 het Poëzieweekessay Cosmos Texaco (uitgave Poëziecentrum). Tijdens de startshow van de Poëzieweek 2021 las Charlotte een ontroerend IM-gedicht voor Ward. Je beleeft het hier opnieuw.