November = boekenmaand, ook in coronatijden!

In de kijker 30 oktober 2020

Het was al langer duidelijk dat de Boekenbeurs in Antwerpen dit jaar niet zou kunnen doorgaan zoals we gewend zijn. Toch zal november ook in 2020 in het teken van boeken staan dankzij diverse (digitale) alternatieven. We zetten er enkele op een rijtje.

Boekenmarathon

Zo organiseert Boek.be dit jaar in samenwerking met de VRT een alternatieve Boekenbeurs in de vorm van een boekenmarathon. Tom De Cock interviewt elf dagen lang, van zondag 1 tot en met woensdag 11 november, 300 auteurs over hun nieuwste boek. Het volledige programma van de boekenmarathon is te vinden op www.boekenbeurs.be. Alles is live te volgen via VRT NU.

Radio en podcast

Ook op de radio wordt er volop aandacht besteed aan boeken en lezen.  Radio 1 zet een hele week boeken en auteurs centraal tijdens het Boekenfeest. Op Klara wordt op vrijdag 30 oktober een special over Harry Mulisch uitgezonden en ook in de andere programma’s wordt er extra aandacht besteed aan boeken. Radio 2 Antwerpen wijdt een hele reportagereeks in het middagprogramma aan auteurs, uitgeverijen en boeken. En ook MNM zet in november boeken centraal in verschillende programma’s.

Radio 1 en LangZullenWeLezen lanceerden dit najaar de podcast Groen Gebladerte, een reeks met acht jonge literaire debutanten uit Vlaanderen en Nederland. Tom De Cock ging bij hen op bezoek om een kijkje te nemen in hun boekenkast en zo meer over hen te weten te komen.

Feest van het boek

Feest van het boek is dan weer een samenwerking tussen Standaard Boekhandel, DPG Media en Studio 100. De signeersessies en workshops kunnen helaas niet meer doorgaan, maar er is nog wel plaats voor beleving in de winkels van de Standaard Boekhandel, met onder meer speurtochten voor jonge lezers en tentoonstellingen.

Kinderboekenfestival Kabaal2020

In De Studio in Antwerpen wordt op 28 en 29 november het kinderboekenfestival Kabaal2020 georganiseerd. Het wordt een festival voor jonge lezers en hun familie, voor iedereen die houdt van jeugdliteratuur. Twee dagen lang zijn er workshops, vertellingen en voorstellingen door allerlei jeugdauteurs en illustratoren. Door de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis is moeilijk te zeggen of het festival in de geplande vorm zal kunnen doorgaan. Hou dus zeker de website van het evenement in de gaten!

Streams

Antwerpen Leest verzamelt op haar website kwalitatieve digitale uitzendingen. Verschillende literaire organisaties, waaronder het Letterenhuis en bibliotheek Permeke, bieden dit najaar digitale uitzendingen aan van hun literaire programma’s. Alle streams met interviews met auteurs, literaire voorstellingen en boekpresentaties zijn te vinden op de website van Antwerpen Leest. Er komen regelmatig nieuwe uitzendingen bij dus hou de website in de gaten!