November boekenmaand: mag het iets meer zijn?

In de kijker 27 oktober 2023
Boektopia boeken

Maak je agenda leeg de komende maand, want er valt heel wat te beleven voor wie van boeken houdt. Van 28 oktober tot 5 november vindt voor de derde keer Boektopia plaats in Xpo Kortrijk. Dankzij een hernieuwde samenwerking tussen uitgeverijen, Boekhandels Vlaanderen, Literatuur Vlaanderen, het BoekenOverleg en het Vlaams ministerie van Cultuur, mag het dit keer nog een beetje meer zijn.

Boektopia op toer

Boektopia biedt dit jaar nog meer belevingen, podia en boeken tijdens het evenement in Kortrijk, maar gaat ook de baan op. November wordt dan ook een echte boekenmaand, met meer dan vijfhonderd lezingen, signeersessies en voorstellingen van auteurs in boekhandels, scholen, bibliotheken, culturele centra en podia over heel Vlaanderen.

In november kun je elke dag wel genieten van een boeiende auteurslezing of ontmoeting met een schrijver of illustrator bij jou in de buurt. Op de website van Boektopia vind je welke auteurs wanneer naar scholen, bibliotheken en culturele centra trekken voor lezingen, voorstellingen en signeersessies. Boekhandels Vlaanderen bundelde dan weer alle auteursmomenten en publiekscampagnes in de boekhandel.

Affiche voorleesbuddy's met hond

Voorleesbuddy's

Van 18 tot 26 november vindt de Voorleesweek plaats. Iedereen Leest zet daarmee jaarlijks het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. In 2023 gaan ze op zoek naar minstens 10.000 voorleesbuddy's: dat is iedereen die graag en met veel enthousiasme voorleest: een (groot)ouder, een vriend, een babysit, leerkracht, bibmedewerker, auteur enzovoort. Buddy’s kunnen zich registreren op www.voorleesweek.be en krijgen dan toegang tot een digitaal starterspakket met tips en tricks rond voorlezen. Wie zich aanmeldt, maakt bovendien kans op een boekencheque van 500 euro.

Boektopia

Ook VRT doet mee

Een hele maand lang vind je extra veel boekenaanbod op alle zenders en platformen van de publieke omroep. Niet alleen vinden live-uitzendingen plaats van op Boektopia in Kortrijk op Radio 1, Radio2 en MNM, met een speciale editie van 'De voorleesclub live' en opnames van Klara en de podcast 'Leesbaar'.

Ook de rest van de maand november kun je bij VRT terecht voor een uitgebreid boekenaanbod en veel leesplezier. Zo blijven de 'Dichters van wacht' je op vrijdag in 'Iedereen beroemd' helpen met zoeken naar de juiste woorden. De hele maand lang zie je op VRT 1 om 18 uur een aflevering van 'De voorleesclub', waarbij onder meer Belle Perez, Dominique Van Malder, Fien Germijns, Otto-Jan Ham en Stefaan Degand voorlezen, terwijl de prenten uit de boeken tot leven komen. En er is nog veel meer, een overzicht vind je op de website van VRT.