Nieuwe subsidie voor innovatie in cultuur

In de kijker 13 september 2021

De coronacrisis heeft een grote impact op het culturele leven. Ook auteurs, illustratoren, vertalers en andere spelers in de literaire sector worden gedwongen om traditionele manieren van werken te herzien en creatief aan de slag te gaan.

Op die vernieuwing en een duurzame blik op de toekomst wil de Vlaamse Regering inzetten. Daarom lanceert ze op woensdag 15 september het Innovatie Mechanisme. Ze maakt voor deze eenmalige subsidie 5 miljoen euro vrij. Dat bedrag is bedoeld voor de volledige cultuursector, niet alleen voor de literaire sector. Snel aanvragen is dus de boodschap, want je kunt maar aanvragen tot de beschikbare middelen op zijn.

Wat is het Innovatie Mechanisme?

Het Innovatie Mechanisme is een eenmalige forfaitaire subsidie die je als professional in de cultuursector kunt aanvragen. De subsidie is gekoppeld aan een zelfevaluatietool. Via die tool kom je te weten waar mogelijke innovatiekansen liggen, zodat je hier actief op kunt inspelen. 

Dat de nadruk op innovatie ligt, betekent niet dat je een drastisch nieuwe manier van werken moet ontwikkelen. Het doel van de beurs is vooral om na te gaan of je in je dagelijkse praktijk geen kansen laat liggen, geen mogelijkheden onbenut laat om andere publieken aan te spreken, of wellicht mogelijkheden tot samenwerking laat schieten.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Het totale beschikbare budget voor het Innovatie Mechanisme bedraagt 5 miljoen euro.

Een organisatie kan 7.500 euro subsidie krijgen, een eenmanszaak of loontrekkende 2.750 euro. De subsidie dient om kosten voor diensten en/of lonen te dekken, verbonden aan de innovatie van je businessmodel. Investeringen en afschrijvingen zijn altijd uitgesloten.

De beurzen worden toegekend op volgorde van aanvraag.

Hoe vraag je aan?

  • Je vraagt de subsidie online aan. Dat kan vanaf 15 september 2021 tot en met 1 december 2021 of tot de beschikbare middelen op zijn. Organisaties die meer dan 300.000 euro aan structurele werkingssubsidie ontvangen, kunnen vanaf 29 oktober 2021 een aanvraag indienen.
  • Je doorloopt eerst een zelfevaluatie op de website van Cultuurloket. Dat is een vragenlijst die vooral bedoeld is als hulpmiddel om na te denken over innovatiemogelijkheden. 
  • Het resultaat van de vragenlijst moet je vervolgens uploaden in de aanvraagmodule van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Hoe gaat het verder?

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media behandelt je aanvraag zo snel mogelijk. Bij goedkeuring ontvang je de subsidie in één keer.

Ten laatste op 1 maart 2022 bezorg je een verantwoording: je legt uit waarvoor je de premie hebt gebruikt en licht jouw innovatieplannen en/of innovatieprojecten toe. 

Vragen?

  • Heb je inhoudelijke of technische vragen over de aanvraag? Je vindt heel wat antwoorden in dit document. Niet gevonden wat je zoekt? Bel dan naar het gratis nummer 1700 of stuur een e-mail via het contactformulier.
  • Lukt het niet om in te loggen met je elektronische identiteitskaart? Lees dan eerst even deze informatie.
  • Is er iets onduidelijk of loopt er iets mis bij het invullen van de zelfevaluatie? Neem dan contact op met Cultuurloket.
  • Wil je een aanvraag indienen als vzw, dan moet je jouw NACE-code invullen. Cultuurloket wijst je ook hier de weg.