Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong winnen Toneelschrijfprijs 2022

In de kijker 02 september 2022

Met hun toneeltekst 'Het waarom beantwoord' zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022. De prijs werd op 2 september 2022 uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Mathieu Wijdeven met juryvoorzitter Els Van Steenberghe.

©

Eric Kampherbeek

Op zoek naar G.G.T.

'Het waarom beantwoord' neemt de lezer mee in de zoektocht naar de mens achter George Gerhardus Theodorus Rustwijk, een Surinaamse kunstenaar wiens oeuvre te weinig bekendheid geniet. In zorgvuldig gebalanceerde woorden brengt Wijdeven een eerbetoon aan zijn vergeten betovergrootvader, met een meesterlijk taalspel tot gevolg.

“De tekst geeft het podium aan een belangrijke Surinaamse Nederlander die nooit als zodanig is gezien: noch als belangrijk, noch als Nederlander. De schrijvers reconstrueren niet, ze bouwen verder en ontleden minutieus,” aldus de jury van de Toneelschrijfprijs 2022. 

Tijdens de uitreiking werden Wijdeven en de Jong beloond met een oorkonde en het prijzengeld van 10.000 euro. De andere genomineerden ontvingen elk 1.000 euro.

122 inzendingen

De jury van de Toneelschrijfprijs 2022, die bestaat uit recensent Els Van Steenberghe, dramaturg Karim Ameur en schrijver-theatermaker Maxine Palit de Jongh, ontving dit jaar maar liefst 122 inzendingen. Daaruit werden uiteindelijk vier kanshebbers geselecteerd:

Fragmenten uit het juryverslag lees je in dit bericht over de nominaties. Als je op de titels hierboven klikt, zie je telkens een filmpje over de genomineerde.

Winaar Vertaalprijs 2022

Samen met de Toneelschrijfprijs wordt ook de Vertaalprijs uitgereikt, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen. Dit jaar gaat de Vertaalprijs naar de jeugdtheatertekst 'Trojan Wars' van Peer Wittenbols. Zijn stuk krijgt een Franse vertaling en wordt in samenwerking met deAuteurs onder de aandacht gebracht in Frankrijk.

Peer Wittenbols met Vertaalprijs-juryvoorzitter Mike Sens.

Peer Wittenbols met Vertaalprijs-juryvoorzitter Mike Sens.

©

Eric Kampherbeek

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs 2022 bekroont de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2020 of 2021 in première ging (live of online). De prijs is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, Literatuur Vlaanderen en de Taalunie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs.

Toneelschrijfprijs logo's partners 2022