“Lezen is dé alternatieve energiebron”

Auteurslezingen 26 september 2022

“We spreken veel van een tekort aan energie. Wel: lezen is dé alternatieve energiebron. Door te lezen laad je jezelf op en ga je groeien als persoon.” Aan het woord is Margot Vanderstraeten, een van de twintig schrijvers die dit jaar op auteursresidentie gaan.

Margot Vanderstraeten met leerlingen
©

Pascal Saelens

Logo Vrienden voor het lezen

Margot Vanderstraeten, auteur van onder meer 'Mazzel tov' en 'Minjan', geeft dit semester workshops creatief schrijven aan leerlingen van de Spectrum Campus in Beringen. En dat doet ze met een missie. “Alles draait om taal in het leven”, zegt ze. “Daarom zijn lezen en schrijven zo ontzettend belangrijk: ze zijn onlosmakelijk met taal verbonden.’

De auteursresidenties zijn een onderdeel van de pas gelanceerde ‘Vrienden voor het lezen’-campagne. Die wil de leesvaardigheid van moeilijk of niet-lezende jongeren opkrikken door auteurs met hen creatief aan de slag te laten gaan. Vanderstraeten: “Dat ze zullen werken met auteurs, is cruciaal. Je wilt de passie voor lezen en schrijven aan hen doorgeven. Wel: wij belichamen lezen en schrijven!”

Verbeelding aanwakkeren

“Er is niet één recept om iedereen meer te laten lezen”, zegt Vanderstraeten nog. Wat ze precies met de leerlingen zal doen? “Ik ga hen veel laten lezen. Poëzie en literaire verhalen, maar ook kranten, non-fictie, waarom zelfs geen bijsluiter van een medicijn. We gaan de taal samen ontleden. Maar ik ga de leerlingen ook zelf verhalen laten schrijven, vanuit een verrassend vertelperspectief. Op die manier wil ik hun verbeelding aanwakkeren.”