Jan Jambon geeft Vlaamse ministers vakantielectuur

In de kijker 23 juli 2021
Boekenpakketten Jan Jambon

De ministers van de Vlaamse Regering kunnen aftellen naar een heerlijke leesvakantie. Minister-president Jan Jambon vroeg het BoekenOverleg om suggesties, en stelde op basis daarvan pakketjes van vier boeken samen. Met dit boekencadeau willen Jambon en het BoekenOverleg niet alleen de ministers aan het lezen zetten tijdens hun vakantie. Ze hopen dat deze boeiende boekenlijst nog veel meer mensen inspireert en stimuleert om tijdens de zomer een bezoekje aan de bibliotheek of de boekhandel te brengen.

Tijdens de voorbije, soms trieste maanden zonder veel binnen- of buitenlandse activiteiten vond ik 's avonds en in de weekends tijd om meer boeken te lezen. Misschien moeten we alvast dit positieve van de crisis meenemen naar de toekomst.

Vlaams minister-president Jan Jambon

Minister-president Jambon en het BoekenOverleg kozen bij het samenstellen van de pakketten zo veel mogelijk voor boeken van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Ze selecteerden boeken in alle genres (fictie, non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur, poëzie en strips) van een zo divers mogelijke groep auteurs, met aandacht voor titels die prijzen hebben gewonnen of op een shortlist hebben gestaan. Veel dank gaat naar de uitgeverijen, die de boeken gratis schenken aan de ministers van de Vlaamse Regering.  

Boekenpakket Jan Jambon Besmette stad

Iedereen leest 'Besmette stad'

Alle ministers krijgen een exemplaar van 'Besmette stad'. Behalve een boek, samengesteld door Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek en uitgegeven door Pelckmans, is Besmette Stad ook een multimediaal project van deBuren. Vlaamse en Nederlandse kunstenaars gaan op zoek naar een hedendaags artistiek antwoord op Paul van Ostaijens boek 'Bezette Stad'. In de zomer van 1920 verwerkte Van Ostaijen zijn ervaringen uit de Eerste Wereldoorlog in zijn meesterwerk. Honderd jaar later, in het voorjaar van 2020, raakte de wereld in de greep van het coronavirus en riep zijn boek weer veel herkenningen op. 

Wie krijgt welke boeken?

Behalve 'Besmette stad' krijgt elke minister nog drie andere boeken. Die sluiten aan bij hun bevoegdheden én bij hun persoonlijke interesses en leesvoorkeuren. Minister Jambon gaat uiteraard ook zelf aan het lezen.

Boekenpakket Jan Jambon Treinen en Kamers

Jan Jambon | minister van Buitenlandse zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management

Boekenpakket Jan Jambon het boek Daniel

Hilde Crevits | minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw

Boekenpakketten Jan Jambon De Walvis Bibliotheek

Bart Somers | minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen:

Boekenpakketten Jan Jambon Macchiavelli's lef

Ben Weyts | minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand

Boekenpakket Jan Jambon Confrontaties

Zuhal Demir | minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme

Boekenpakket Jan Jambon Klein verhaal met een hart

Wouter Beke | minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding

Boekenpakket Jan Jambon Ik kom van ver

Matthias Diependaele | minister van Financiën en Begroting, Wonen, Onroerend Erfgoed

Boekenpakket Jan Jambon Ik ben er niet

Lydia Peeters | minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Boekenpakket Jan Jambon Watervrees

Benjamin Dalle | minister van Brussel, Jeugd en Media