Gaudesaboos en Rijneveld winnen eerste editie de Boon

In de kijker 24 maart 2022
Winnaars de Boon 2022
©

Jeroen Jumelet en Bob van Mol

Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende werd bekend wie de winnaars zijn van de eerste editie van de Boon. De jury voor kinder- en jeugdliteratuur koos voor Een zee van liefde (Lannoo) van Pieter Gaudesaboos. Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact) van Marieke Lucas Rijneveld  kwam als favoriet van de jury voor fictie en non-fictie uit de bus. Beide winnaars ontvingen 50.000 euro en een zilveren zegelring. 

De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker. 

De vakjury over 'Een zee van liefde'
de Boon 2022_covers

In deze polyfonie stijgt een van die unieke, rijke stemmen boven de anderen uit, in een Nederlands dat glinstert en gloeit, onstuitbaar stroomt en stuwt, aards en zintuiglijk, beschrijvend en beschouwend, diepzinnig en toch licht is. Marieke Lucas Rijneveld, wat heb jij een goed boek geschreven.

De vakjury over 'Mijn lieve gunsteling'

Publiek kiest dezelfde winnaars

Mediapartners VRT en De Standaard ontvingen in totaal meer dan 10.000 stemmen voor de publieksprijs die ze samen organiseerden. Het publiek volgde het oordeel van de vakjury over de hele lijn en bekroonde opnieuw Pieter Gaudesaboos – met bijna de helft van de stemmen – en Marieke Lucas Rijneveld. Beide winnaars ontvangen hiervoor elk nog eens 5.000 euro.