Fikry El Azzouzi krijgt Ultima voor Letteren

In de kijker 18 mei 2021

Auteur Fikry El Azzouzi ontvangt de Ultima voor Letteren, één van de twaalf cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. De jury looft El Azzouzi om zijn vertelkunst, die oude tradities met frisse en toegankelijke vormen verzoent. Daarnaast is deze Ultima ook een bekroning van de inspanningen van de auteur om de leescultuur in Vlaanderen te versterken. 

Fikry El Azzouzi wint de Ultima 2020 in de categorie Letteren
©

Danny Willems 

In 2010 debuteerde Fikry El Azzouzi met de roman 'Het Schapenfeest', uitgegeven door Van Gennep. De auteur schrijft ook columns voor onder meer De Morgen en maakt theaterteksten bij het SINCOLLECTIEF en Jr.cE.sA.r. Na zijn debuutroman brak hij door met 'Drarrie in de nacht'. Die roman werd in verschillende talen vertaald, en was een succes in Duitsland. In 2015 won hij er de Arkprijs van het Vrije Woord mee.

Orale en literaire taal

De jury van de Ultima voor Letteren is vol lof over de (al dan niet sarcastische) humor en het taalgebruik van Azzouzi, die "de orale en veeleer literaire taal met elkaar laat vervloeien. Dat zorgt voor originele en vruchtbare stilistische innovaties." Hij daagt volgens de jury ook de referentiekaders uit waarmee we naar literatuur en het gesproken woord kijken.

Fikry El Azzouzi bouwt al jaren mee aan verbreding en verrijking van het literaire netwerk in ons landsdeel.

Jury Ultima Letteren

Voor El Azzouzi houdt vertellen ook verband met de actualiteit, zegt de jury. "Hij wil een verteller zijn die betrokken is op de actuele problemen in ons taalgebied. Als columnist, maar ook door de keuze van thema’s en problematiek in zijn proza en theaterteksten geeft hij aan dat levendige verhaalkunst geboren wordt uit een reflectie op de dagelijkse realiteit."

Toonaangevend

Sinds 2003 reikt de Vlaamse overheid jaarlijks de Vlaamse cultuurprijzen uit aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen in twaalf socio-culturele categorieën. Behalve de award - een beeld van kunstenaar Stefaan Dheedene - ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.