‘Buck’ en ‘Bouvaert’ vallen royaal in de prijzen

In de kijker 10 december 2020

De tweejaarlijkse Literaire Prijs Prins Alexander van België gaat dit jaar zowel in de Nederlandstalige als de Franstalige categorie naar strips uit Vlaanderen. Beide winnaars werden tijdens het maakproces financieel gesteund door Literatuur Vlaanderen via een werkbeurs voor auteurs.

Zwarte humor en maatschappijkritiek

‘Buck’, het debuut van Frederik Van den Stock (uitgeverij Oogachtend), kaapte de Nederlandstalige Literaire Prijs weg: de jury spreekt over ‘prachtige, verrassende tekeningen’ waardoor het boek ‘heerlijk om te doorbladeren’ is, maar merkt ook de kritiek op onze hedendaagse maatschappij op.

Bouvaert (Simon Spruyt) en Buck (Frederik Van den Stock)

Simon Spruyt is dan wel Nederlandstalig, maar zijn ‘Bouvaert’ verscheen bij het Franstalige Casterman nog voordat de Nederlandstalige editie uitkwam bij Blloan. Hij deelt de Franstalige Literaire Prijs ex-aequo met Vincent Zabus (‘Incroyable’). De jury noemt ‘Bouvaert’ een ‘heel Belgisch-Vlaams werk’ van ‘zeer hoge kwaliteit’ dat op subtiele wijze de relatie tussen kunst en kunstsponsors belicht.

Beide boeken delen een bijzondere, soms zwarte, humor en zin voor ironie en maatschappijkritiek. Zowel Van den Stock als Spruyt hebben zich bovendien zichtbaar uitgeleefd in hun tekeningen. ‘Buck’ en ‘Bouvaert’ werden dan ook erg enthousiast onthaald in de pers.

Literaire Prijs Prins Alexander?

De Literaire Prijs Prins Alexander van België werd na de dood van Prins Alexander door zijn vrouw Prinses Léa ingericht ter nagedachtenis van haar man, een enthousiast lezer van alle genres. Elk jaar wordt een ander thema gekozen, en in 2020 was dat strips voor volwassenen. Het prijzengeld bedraagt 2.000 euro.