1,3 miljoen euro compensatie voor auteurs, illustratoren en vertalers

Coronavirus 01 juni 2020

Literatuur Vlaanderen krijgt 1,3 miljoen euro uit het noodfonds voor de compensatie van de coronaschade. Dat maakte minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon bekend. Een gedeelte moet verloren auteursrechten (of royalty’s) compenseren, het andere deel afgelaste auteurslezingen. Literatuur Vlaanderen liet eerder al weten zich te engageren om deze bijzonder relevante compensatie op een eerlijke manier te verdelen. 

Digitaal loket

Literatuur Vlaanderen engageert zich om deze middelen op een eerlijke manier te verdelen onder de getroffen literaire auteurs, illustratoren en vertalers. Dat zal gebeuren op basis van een aantal culturele en economische verdeelsleutels. Wie van de compensatieregeling gebruik wil maken, zal tijdig een aanvraag moeten indienen via een digitaal loket op de website van Literatuur Vlaanderen. We hopen zo snel mogelijk met nieuws te kunnen komen over timing, voorwaarden en werkwijze.

Auteurslezingen

Vanaf begin maart 2020 werden auteurs en illustratoren geconfronteerd met massale annulaties van geplande lezingen, zowel gesubsidieerd als niet gesubsidieerd door Literatuur Vlaanderen. Het bestuur van Literatuur Vlaanderen besliste al snel om de ondersteuning van 100 euro per lezing onverkort uit te betalen. Daarnaast valt ook de bijdrage van de organisator weg, en die wordt niet gecompenseerd. Ook alle niet-gesubsidieerde lezingen zijn tot op vandaag niet gecompenseerd, om de eenvoudige reden dat Literatuur Vlaanderen daar de middelen niet voor heeft.

Het lezingencircuit is voor veel auteurs de voornaamste bron van inkomen. Literatuur Vlaanderen inventariseert dan ook al sinds begin maart de geleden schade. Van de meer dan 100 auteurs die al informatie doorspeelden, werden gemiddeld 4,5 niet-gesubsidieerde lezingen definitief geannuleerd. Literatuur Vlaanderen pleit daarom ook voor compensatie voor deze lezingen.